Kada je reč o ishrani, mnogi ljudi izbegavaju određene namirnice iz zdravstvenih razloga ili zbog mršavljenja. Čokolada je jedna od tih namirnica, poznata po visokom sadržaju šećera i masti.
Međutim, nova istraživanja sugerišu da konzumiranje crne čokolade može doneti neke neočekivane zdravstvene koristi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Naime, nedavna studija objavljena u časopisu Food Bioscience otkriva da određena hemijska supstanca koja se prirodno javlja u mnogim biljnim namirnicama može smanjiti rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.
Ova hemijska supstanca, poznata kao polifenoli, ima gorak ukus i može se naći u kakau, pri čemu se najviši nivoi polifenola obično nalaze u tamnoj čokoladi.

Shutterstock
Polifenoli aktiviraju receptore za gorak ukus na jeziku, receptore tipa 2 (TR2). Istraživači sa Instituta za tehnologiju Shibaura u Japanu otkrili su da aktivacija TR2 u probavnom traktu izazvana polifenolima dovodi do lučenja hormona koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.
Specifično, naučnici su otkrili da aktivacija TR2 izazvana polifenolima u probavnom traktu dovodi do lučenja gastrointestinalnih hormona, uključujući holecistokinine (CCK) i inkretine poput GLP-1.
Oba hormona poznata su po tome što pomažu u smanjenju apetita i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Shutterstock
- Ovi hormoni poznati su po regulaciji ponašanja pri jedenju i održavanju tolerancije na glukozu putem endokrinog i nervnog sistema. Stoga je moguće da gorčina polifenola pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i njegovih komplikacija putem aktivacije T2R - rekla je profesorka Naomi Osakabe sa Instituta za tehnologiju Shibaura u saopštenju za medije.
Rezultati sugerišu da polifenoli, iako ostaju neapsorbovani, podstiču lučenje hormona aktivacijom receptora za gorak ukus na ćelijama koje izlučuju probavne sokove, čime regulišu nivo šećera u krvi i apetit, piše Express.
Bonus video: