Volite li čokoladu? Ko ne voli, zar ne? Problem je u tome što ako je ne skladištite pravilno, može da se pokvari i izgubi ukus.
Danas ćemo vas naučiti kako da čuvate čokoladu kako bi što duže ostala sveža i ukusna!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
1. Ne držite čokoladu u frižideru
Iako ste možda u iskušenju, oduprite se svim željama da čokoladu držite u frižideru!

Shutterstock
Evo dva razloga zašto:
- Čokolada će upiti arome iz frižidera. Kakao puter u čokoladi je odličan u upijanju svih obližnjih mirisa. Dakle, ako u frižideru imate sir, ribu, luk ili bilo koju drugu hranu, mirisi će se preneti. Rezultat će biti da će vaša čokolada će dobiti ukus stvari u frižideru i izgubiti svoju originalnu aromu.
- Čokolada je osetljiva na temperaturne promene. Izlaganje čokolade toplim temperaturama nakon što je bila u frižideru će izazvati ,,cvetanje" šećera. Zašto? Zato što će šećer u čokoladi biti privučen vlagom koja se skuplja na pločici dok se zagreva. Ovo uzrokuje da se šećer podigne do vrha šipke i da se rastvori. Kako vlaga isparava, kristali šećera ostaju na vrhu. Zbog toga će vaša čokolada imati beli, prašnjavi izgled. ,,Cvetanje" šećera utiče i na teksturu i na ukus čokolade.
2. Čuvajte je na hladnom i suvom mestu
Savršeno mesto za čuvanje vaše čokolade je na suvom, hladnom i tamnom mestu. U idealnom slučaju, temperatura treba da bude konstantno oko 15°C do 18°C. Relativna vlažnost vazduha treba da bude ispod 55%.
Ako se čuva u ovim uslovima, stanje čokolade može ostati nepromenjeno mesecima, a ponekad i godinama. Idealno mesto za čuvanje čokolade je u limenci ili u kutiji bez mirisa u ostavi.
3. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi
Čuvajte svoju čokoladu u hermetički zatvorenoj posudi kako biste je zaštitili od mirisa ili vlage. Zapamtite, kakao puter u čokoladi poprima arome obližnjih namirnica. Zato je loša ideja da čokoladu držite tamo gde držite kafu.

Shutterstock
Neke čokoladice dolaze u pakovanju koje se može ponovo zatvoriti. Ako nisu, onda preporučujemo da koristite kesu sa zatvaračem da biste održali čokoladu svežom.
4. Ne držite je na svetlosti
Kada čokolada dođe u kontakt sa svetlošću i vazduhom, ona prolazi kroz proces poznat kao oksidacija. Oksidacija čokolade će uzrokovati njeno ,,cvetanje" i uticati na ukus i teksturu.

Shutterstock
Držanje čokolade na svetlu takođe može dovesti do njenog zagrevanja i topljenja. Ovo će zauzvrat promeniti hemijsku strukturu vaše čokolade i dovesti do njenog ,,cvetanja".
Često postavljana pitanja
Mogu li da zamrznem čokoladu?
Da, čokolada se može sačuvati zamrzavanjem. Međutim, isti princip važi i za čuvanje u frižideru. Može poprimiti mirise onoga što se nalazi u vašem zamrzivaču ako se ne čuva u hermetički zatvorenoj posudi.
Da li se čokolada kvari?
Zavisi! Ako čokolada sadrži mleko, da, mleko u čokoladici može da nestane nakon određenog vremenskog perioda. Međutim, ako čokolada sadrži samo kakao masu i šećer, onda to nije loše. Verovatno će ,,procvetati" nakon nekoliko meseci ili godina, ali ako ste ponovo temperirali pločicu, čokolada bi trebalo da bude sasvim u redu za jelo.
Šta ako nemam alternativu za čuvanje čokolade u frižideru?
Ako vam se čokolada topi i nemate hladno mesto za čuvanje čokolade, možda nemate drugog izbora osim da je držite u frižideru. Ako je to slučaj, stavite čokoladu u hermetički zatvorenu posudu u frižideru. Na taj način će minimizirati mirise koje će čokolada poprimiti dok se čuva u frižideru, objašnjava Read Cacao.
Bonus video: