Volite li čokoladu? Ko ne voli, zar ne? Problem je u tome što ako je ne skladištite pravilno, može da se pokvari i izgubi ukus.
Danas ćemo vas naučiti kako da čuvate čokoladu kako bi što duže ostala sveža i ukusna!
1. Ne držite čokoladu u frižideru
Iako ste možda u iskušenju, oduprite se svim željama da čokoladu držite u frižideru!
Evo dva razloga zašto:
- Čokolada će upiti arome iz frižidera. Kakao puter u čokoladi je odličan u upijanju svih obližnjih mirisa. Dakle, ako u frižideru imate sir, ribu, luk ili bilo koju drugu hranu, mirisi će se preneti. Rezultat će biti da će vaša čokolada će dobiti ukus stvari u frižideru i izgubiti svoju originalnu aromu.
- Čokolada je osetljiva na temperaturne promene. Izlaganje čokolade toplim temperaturama nakon što je bila u frižideru će izazvati ,,cvetanje" šećera. Zašto? Zato što će šećer u čokoladi biti privučen vlagom koja se skuplja na pločici dok se zagreva. Ovo uzrokuje da se šećer podigne do vrha šipke i da se rastvori. Kako vlaga isparava, kristali šećera ostaju na vrhu. Zbog toga će vaša čokolada imati beli, prašnjavi izgled. ,,Cvetanje" šećera utiče i na teksturu i na ukus čokolade.
2. Čuvajte je na hladnom i suvom mestu
Savršeno mesto za čuvanje vaše čokolade je na suvom, hladnom i tamnom mestu. U idealnom slučaju, temperatura treba da bude konstantno oko 15°C do 18°C. Relativna vlažnost vazduha treba da bude ispod 55%.
Ako se čuva u ovim uslovima, stanje čokolade može ostati nepromenjeno mesecima, a ponekad i godinama. Idealno mesto za čuvanje čokolade je u limenci ili u kutiji bez mirisa u ostavi.
3. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi
Čuvajte svoju čokoladu u hermetički zatvorenoj posudi kako biste je zaštitili od mirisa ili vlage. Zapamtite, kakao puter u čokoladi poprima arome obližnjih namirnica. Zato je loša ideja da čokoladu držite tamo gde držite kafu.
Neke čokoladice dolaze u pakovanju koje se može ponovo zatvoriti. Ako nisu, onda preporučujemo da koristite kesu sa zatvaračem da biste održali čokoladu svežom.
4. Ne držite je na svetlosti
Kada čokolada dođe u kontakt sa svetlošću i vazduhom, ona prolazi kroz proces poznat kao oksidacija. Oksidacija čokolade će uzrokovati njeno ,,cvetanje" i uticati na ukus i teksturu.
Držanje čokolade na svetlu takođe može dovesti do njenog zagrevanja i topljenja. Ovo će zauzvrat promeniti hemijsku strukturu vaše čokolade i dovesti do njenog ,,cvetanja".
Često postavljana pitanja
Mogu li da zamrznem čokoladu?
Da, čokolada se može sačuvati zamrzavanjem. Međutim, isti princip važi i za čuvanje u frižideru. Može poprimiti mirise onoga što se nalazi u vašem zamrzivaču ako se ne čuva u hermetički zatvorenoj posudi.
Da li se čokolada kvari?
Zavisi! Ako čokolada sadrži mleko, da, mleko u čokoladici može da nestane nakon određenog vremenskog perioda. Međutim, ako čokolada sadrži samo kakao masu i šećer, onda to nije loše. Verovatno će ,,procvetati" nakon nekoliko meseci ili godina, ali ako ste ponovo temperirali pločicu, čokolada bi trebalo da bude sasvim u redu za jelo.
Šta ako nemam alternativu za čuvanje čokolade u frižideru?
Ako vam se čokolada topi i nemate hladno mesto za čuvanje čokolade, možda nemate drugog izbora osim da je držite u frižideru. Ako je to slučaj, stavite čokoladu u hermetički zatvorenu posudu u frižideru. Na taj način će minimizirati mirise koje će čokolada poprimiti dok se čuva u frižideru, objašnjava Read Cacao.
Bonus video: