Stručnjaci su rešili dilemu: Da li je bolje čokoladu držati u frižideru ili u fioci?

Vesti 10.04.2024 08:29 0

Mnogi ljudi nisu sigurni koji je najbolji način za čuvanje čokolade u kući. Stručnjacu su dali odgovor.

čokolada

Shutterstock

Stručnjaci za bacanje hrane iz američke firme „InSinkErator“ koja proizvodi posude za odlaganje smeća, istraživali su navike ljudi kada je reč o čuvanju čokolade. Pokazalo se da mnogi nisu sigurni koji je najbolji način, odnosno da li treba čuvati čokoladu u frižideru ili u ormaru. Mnogi i dalje veruju da je treba čuvati u frižideru, dok drugi smatraju da je treba držati na sobnoj temperaturi.

Kako bi zauvek rešili ovu dilemu, tim iz firme „InSinkErator“ uradili su analizu. Utvrdili su da većina ljudi, oko 70 odsto, smatra da je ispravan način za čuvanje čokolade - frižider. Filip Kvantrel, stručnjak za hranu iz te firme objasnio je ko je u pravu.

čokolada

Shutterstock

 

Naime, iako mnogi misle da čokoladu treba držati na niskim temperaturama, u frižideru, to nije tačno. Najbolje mesto za čuvanje čokolade je hladno i suvo, na primer, ostava ili ormar na sobnoj temperaturi (od 18 do 20 stepeni). Držanje čokolade na hladnom mestu, poput frižidera, može da joj promeni boju i uzrokuje problem sa šećerom, koji se događa kada se čokolada navlaži pa dobije belu boju. Iako to ne utiče na njen kvalitet niti je čini nebezbednom za jelo, može da utiče na njen ukus i teksturu, odnosno da ih pogorša.

 

Komentari (0)
Loading