Japan je poznat po tome što je jedna od zemalja sa najdugovečnijim ljudima na svetu, a jedna od čuvenih plavih zona gde ljudi često dostignu i pređu 100 godina je upravo u ovoj zemlji.
Nutricionistkinja i stručnjakinja za dugovečnost Mičiko Tomioka je otkrila za CNBC koje su to namirnice koje Japanci redovno konzumiraju i koje doprinose njihovom dugom životu. Prema njenim rečima, određene vrste hrane koje su prisutne u japanskoj ishrani igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dugovečnosti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
— Svaki put kada se vratim u Japan, zadivljena sam vitalnošću starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovečnosti su svesno jedenje i čuvanje Ikigaija, japanskog koncepta koji se prevodi u pronalaženje svrhe u životu — kaže nutricionistkinja.
Ovo je 8 namirnica za dugovečnost koje Japanci jedu svakodnevno:
Match ili mača čaj
— Moja 99-godišnja tetka počinje dan matcha čajem, kao i ja — kaže Mičiko.
Fin prah zelenog čaja bogat vitaminima C i B, vlaknima, proteinima i antioksidansima s antiinflamatornim dejstvom.
Fermentisana hrana
Miso, natto i nukazuke su popularne japanske fermentisane namirnice bogate probioticima koje poboljšavaju varenje i apsorpciju hranljivih materija.
Morske alge
Aromatične morske alge, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, imaju nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj joda i omega-3 masnih kiselina.
Mahunarke
Bogate vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima, mahunarke kao što su soja, pasulj, sočivo i leblebije mogu uspešno zameniti meso.
Tofu
Biljni sir od soje bogat proteinima, bez holesterola, i svestran dodatak mnogim jelima.
Susam
Seme susama je bogato vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima te pomaže u kontroli nivoa holesterola.
Šitake pečurke
Ove pečurke su bogate proteinima, vitaminima D i B, i sadrže lentinan koji pomaže u borbi protiv upale.
Đumbir
— Ne samo u Japanu, već i širom sveta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Dobar je za imunitet i koristan za metabolizam. Đumbir daje ukus kulinarskim preparatima i štiti hranu od kvarenja — kaže Mičiko.
Bonus video: