Njena tetka (99) dan počinje jednom od njih, ovih 8 namirnica je ključ: Nutricionistkinja otkrila tajnu dugovečnosti Japanaca

Nedeljko Tišanović Vesti 01.09.2024 20:46 0

Iskreno je dala savete svima.

japanci

Shutterstock

Japan je poznat po tome što je jedna od zemalja sa najdugovečnijim ljudima na svetu, a jedna od čuvenih plavih zona gde ljudi često dostignu i pređu 100 godina je upravo u ovoj zemlji. 

Nutricionistkinja i stručnjakinja za dugovečnost Mičiko Tomioka je otkrila za CNBC koje su to namirnice koje Japanci redovno konzumiraju i koje doprinose njihovom dugom životu. Prema njenim rečima, određene vrste hrane koje su prisutne u japanskoj ishrani igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dugovečnosti.


Kada sam se kao odrasla osoba preselila u SAD, bilo mi je teško da se prilagodim kulturi brze i prerađene hrane. Bila sam zauzeta mama koja mnogo radi i često sam se razbolevala zbog ishrane. Kada sam postala nutricionista, odlučila sam da svoj rad usmerim na deljenje japanskih navika u ishrani — napisala je Mičiko Tomioka za citiranu publikaciju.

Svaki put kada se vratim u Japan, zadivljena sam vitalnošću starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovečnosti su svesno jedenje i čuvanje Ikigaija, japanskog koncepta koji se prevodi u pronalaženje svrhe u životu — kaže nutricionistkinja.

Ovo je 8 namirnica za dugovečnost koje Japanci jedu svakodnevno:

Match ili mača čaj

Moja 99-godišnja tetka počinje dan matcha čajem, kao i ja — kaže Mičiko.

Fin prah zelenog čaja bogat vitaminima C i B, vlaknima, proteinima i antioksidansima s antiinflamatornim dejstvom.  

Fermentisana hrana

Miso, natto i nukazuke su popularne japanske fermentisane namirnice bogate probioticima koje poboljšavaju varenje i apsorpciju hranljivih materija.  

Morske alge

Aromatične morske alge, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, imaju nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj joda i omega-3 masnih kiselina.  

Mahunarke

Bogate vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima, mahunarke kao što su soja, pasulj, sočivo i leblebije mogu uspešno zameniti meso.  

Tofu

Biljni sir od soje bogat proteinima, bez holesterola, i svestran dodatak mnogim jelima.  

Susam 

Seme susama je bogato vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima te pomaže u kontroli nivoa holesterola.  

Šitake pečurke

Ove pečurke su bogate proteinima, vitaminima D i B, i sadrže lentinan koji pomaže u borbi protiv upale.

Đumbir

Ne samo u Japanu, već i širom sveta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Dobar je za imunitet i koristan za metabolizam. Đumbir daje ukus kulinarskim preparatima i štiti hranu od kvarenja — kaže Mičiko.

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading