Njena tetka (99) dan počinje jednom od njih, ovih 8 namirnica je ključ: Nutricionistkinja otkrila tajnu dugovečnosti Japanaca

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 01.09.2024 20:46 0

Iskreno je dala savete svima.

japanci

Shutterstock

Japan je poznat po tome što je jedna od zemalja sa najdugovečnijim ljudima na svetu, a jedna od čuvenih plavih zona gde ljudi često dostignu i pređu 100 godina je upravo u ovoj zemlji. 

Nutricionistkinja i stručnjakinja za dugovečnost Mičiko Tomioka je otkrila za CNBC koje su to namirnice koje Japanci redovno konzumiraju i koje doprinose njihovom dugom životu. Prema njenim rečima, određene vrste hrane koje su prisutne u japanskoj ishrani igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dugovečnosti.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike


Kada sam se kao odrasla osoba preselila u SAD, bilo mi je teško da se prilagodim kulturi brze i prerađene hrane. Bila sam zauzeta mama koja mnogo radi i često sam se razbolevala zbog ishrane. Kada sam postala nutricionista, odlučila sam da svoj rad usmerim na deljenje japanskih navika u ishrani — napisala je Mičiko Tomioka za citiranu publikaciju.

Svaki put kada se vratim u Japan, zadivljena sam vitalnošću starijih ljudi u mojoj zajednici. Tajne njihove dugovečnosti su svesno jedenje i čuvanje Ikigaija, japanskog koncepta koji se prevodi u pronalaženje svrhe u životu — kaže nutricionistkinja.

Ovo je 8 namirnica za dugovečnost koje Japanci jedu svakodnevno:

Match ili mača čaj

Moja 99-godišnja tetka počinje dan matcha čajem, kao i ja — kaže Mičiko.

Fin prah zelenog čaja bogat vitaminima C i B, vlaknima, proteinima i antioksidansima s antiinflamatornim dejstvom.  

Fermentisana hrana

Miso, natto i nukazuke su popularne japanske fermentisane namirnice bogate probioticima koje poboljšavaju varenje i apsorpciju hranljivih materija.  

Morske alge

Aromatične morske alge, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, imaju nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj joda i omega-3 masnih kiselina.  

Mahunarke

Bogate vlaknima, biljnim proteinima, vitaminima i mineralima, mahunarke kao što su soja, pasulj, sočivo i leblebije mogu uspešno zameniti meso.  

Tofu

Biljni sir od soje bogat proteinima, bez holesterola, i svestran dodatak mnogim jelima.  

Susam 

Seme susama je bogato vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima te pomaže u kontroli nivoa holesterola.  

Šitake pečurke

Ove pečurke su bogate proteinima, vitaminima D i B, i sadrže lentinan koji pomaže u borbi protiv upale.

Đumbir

Ne samo u Japanu, već i širom sveta, đumbir je prepoznat kao superhrana. Dobar je za imunitet i koristan za metabolizam. Đumbir daje ukus kulinarskim preparatima i štiti hranu od kvarenja — kaže Mičiko.

 

Bonus video: 

Komentari (0)