Zbogom depresiji: Istraživanje objašnjava kako 10 minuta jedne navike može da smanji efekte mentalne bolesti za 19 odsto

Vesti 28.08.2024 17:43 0

Učesnici, od kojih većina nije imala prethodnog iskustva u vežbanju svesnosti, nasumično su raspoređeni u jednomesečnu rutinu svesnosti ili su, pod kontrolisanim uslovima, slušali odlomke iz Alise u zemlji čuda

depresija

Shutterstock

Svesnost je vrsta kognitivne psihoterapije fokusirane na svesnost, i naučno je zasnovana metoda meditacije koja služi za održavanje stanja psihološkog blagostanja.

Osim što je jednostavna, meditacija svesnosti je prilično efikasna, posebno kada su u pitanju depresivna i anksiozna raspoloženja, piše SciTechDaily.

Nedavna istraživanja pokazuju da svakodnevne kratke prakse svesnosti (fokusirana svesnost) mogu značajno poboljšati mentalno zdravlje i podstaći ljude da vode zdraviji način života.

meditacija

Shutterstock

 

Nedavna studija objavljena u British Journal of Health Psychology od strane istraživača sa Univerziteta Bat i Sautempton otkrila je da samo 10 minuta svakodnevne prakse svesnosti može ublažiti depresiju i anksioznost i povećati motivaciju za usvajanje zdravije životne navike, kao što su poboljšane rutine vežbanja, ishrane i spavanja.

Istraživanje, koje je uključivalo 1.247 odraslih osoba iz 91 zemlje, pokazuje da kratke dnevne sesije fokusirane pažnje koje se isporučuju putem besplatne mobilne aplikacije Medito mogu imati velike prednosti.

Učesnici, od kojih većina nije imala prethodnog iskustva u vežbanju svesnosti, nasumično su raspoređeni u jednomesečnu rutinu svesnosti ili su, pod kontrolisanim uslovima, slušali odlomke iz ,,Alise u zemlji čuda". Svakodnevne sesije svesnosti uključivale su vežbe opuštanja, vežbe postavljanja namere, skeniranje tela, pažnju usmerenu na dah i samorefleksiju.

Značajni nalazi i povratne informacije učesnika 

Učesnici su popunjavali ankete o svom mentalnom zdravlju pre i posle 30-dnevnog treninga svesnosti. Rezultati su bili zapanjujući. Nakon treninga svesti, učesnici koji su koristili aplikaciju za svest imali su sledeće rezultate: 

Smanjena depresija za 19,2% više od kontrolne grupe. Poboljšano blagostanje za 6,9% više. Smanjena anksioznost za 12,6% više. Stavovi o zdravlju postali su pozitivniji za 7,1% u odnosu na kontrolnu grupu. Namere ponašanja u vezi sa zdravstvenom zaštitom povećane su za 6,5% van kontrole. 

Pozitivni efekti svesnosti uglavnom su održani nakon 30 dana. U istraživanju mesec dana kasnije, grupa za svesnost pokazala je trajna poboljšanja u blagostanju, depresiji i stavovima, pa čak i prijavila bolji kvalitet sna.

Kvalitetan san

Shutterstock

 

U svojim povratnim informacijama, učesnici su istakli brojne prednosti prakse svesnosti. Neki od učesnika su prijavili sledeće prednosti: „Svesnost, samokontrola, zahvalnost, ja sam strpljiviji i radujem se sadašnjem trenutku“. 

„Bistar um. Osećam da je sve pod kontrolom i da ću moći da uradim ono što sam zacrtao“, dodao je drugi. 

„Posle ovih treninga meditacije, bolje razumem funkcije svog uma. Treninzi su mi pomogli da steknem bolji uvid u mnoge stvari i pokazali mi drugačiju sliku kroz koju gledam na svet. Reči koje mi padaju na pamet: korisne, pronicljive i motivišuće“, objasnio je jedan od učesnika studije.

Implikacije za digitalne zdravstvene intervencije 

Ovo ispitivanje je jedno od prvih koje je pokazalo da prednosti mentalnog zdravlja od svesnosti mogu proizaći iz promena načina života. Ovo naglašava potencijal prakse svesnosti za promovisanje zdravijeg života, kao što je redovna vežba, što tim želi da istraži. 

Studiju je sprovela psiholog Maša Remskar, stručnjak za promene ponašanja, svesnosti i vežbe sa Univerziteta Bat. 

„Ova studija naglašava da čak i kratke svakodnevne prakse svesnosti mogu ponuditi prednosti, čineći ih jednostavnim, ali moćnim alatom za poboljšanje mentalnog zdravlja“, rekao je Remskar.

spavanje

Shutterstock

 

„Uzbudljivo je videti kako se prednosti svesnosti šire kako bi se pomoglo ne samo da se smanji depresija i anksioznost, već i druga zdravstvena ponašanja kao što su bolji san i izgradnja jačih namera da se živi zdrav način života. Svesnost gradi psihološke veštine koje su vam potrebne da biste izgradili zdrave navike – nadamo se da ćemo u budućem radu pokazati da kada steknete ove veštine, možete ih koristiti za poboljšanje nekoliko zdravstvenih ponašanja od redovnog vežbanja do prestanka pušenja“, rekao je Remskar o nalazima koje su povežite praksu svesnosti sa zdravijim navikama. 

„Istraživanje naglašava kako digitalna tehnologija – u ovom slučaju, besplatno dostupna aplikacija – može pomoći ljudima da integrišu bihevioralne i psihološke tehnike u svoje živote, na način koji im odgovara“, prokomentarisao je koautor studije dr Ben Ejnsvort, koji vodi Grupa za digitalnu intervenciju na Univerzitetu u Sautemptonu. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Marku zamalo da odseku ruku zbog ujeda insekta #fyp #fy #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #fypシ゚viral @Marko Kovacevic ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading