Važno je upamtiti da je starenje neizbežno, ali će vaše telo dobro reagovati na zdrave navike kada budete imali 45, 50 ili više godina. To će pomoći u održavanju zdravlja srca i zaštiti od bolesti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Jedite hranu bogatu vlaknima
Unošenje odgovarajuće količine dijetalnih vlakana u vašu dnevnu ishranu može pomoći u smanjivanju rizika od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska.
Vlakna igraju značajnu ulogu u kontroli težine i smanjuju rizik od bolesti povezanih sa starenjem. Vredi pokušati da uključite više celih žitarica, pečurke, povrće i voće u svoju dnevnu ishranu.
Hrana bogata proteinima
Za borbu protiv gubitka mišićne mase uzrokovanog starenjem važno je unositi dovoljno proteina. Učinkovito je kombinovati ishranu bogatu proteinima sa fizičkim aktivnostima. To pomaže u održavanju zdravog rasta mišića tokom starenja.

Shutterstock
Fokusirajte se na nemasne izvore kao što jaja, orašasti plodovi i grčki jogurt.
Zdrave masti
Rizik od kardiovaskularnih bolesti može se povećati između 45. i 55. godine života. Stoga je važno fokusirati se na zdravlje srca.
Jedan od primarnih načina je uključivanje zdravih masti u vašu ishranu. To može pomoći u smanjenju rizika od ishemijske bolesti srca. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima, avokadu i nekim uljima mogu pomoći u smanjenju rizika od hipertenzije. Preporučuje se uzimanje omega-3 dodataka ishrani.

Shutterstock
Više hrane biljnog porekla
Dodavanje više namirnica biljnog porekla u dnevni jelovnik može usporiti proces starenja.
Spojevi koji se nalaze u mnogim procesiranim namirnicama i proizvodima životinjskog porekla, kao što je prerađeno crveno meso (slanina, kobasice, itd.), često se povezuju sa srčanim bolestima, gojaznošću, dijabetesom i hipertenzijom.
Međutim, hrana s visokim udelom biljnih sastojaka može pomoći u produženju dugovečnosti. Takođe je dokazano da biljna ishrana može igrati ulogu u usporavanju starenja kože.
Bonus video: