Kardiolozi su se složili da je bobičasto voće posebno dobro jesti za kardiovaskularno zdravlje. Kardiolog dr Satdžit Bhusri ističe da je bobičasto voće "bogato antioksidantima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti". S njim se složio i kardiolog dr Sijab Panhvar koji je objasnio da antioksidansi u bobičastom voću mogu "pomoći u smanjenju upala neutrališući štetne slobodne radikale i štiteći ćelije od oštećenja". Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Koliko često ih treba jesti
Kada je u pitanju dnevna količina konzumiranja bobičastog voća, kardiolozi su se složili da ne treba preterivati. Preporučuju da se konzumira najmanje tri puta nedeljno. "Odaberite svoje omiljeno bobičasto voće i uključite u malim količinama u dnevnu ishranu", ističu kardiolozi.
![kupine](/data/images/2024-07-24/95221_kupine-shutterstock-1708750993_iff.jpg?t=1721824112)
Shutterstock
Jedno je ipak najbolje
Iako su sve vrste bobičastog voća zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupine. Dr Panhvar objašnjava da "kupine imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidanata". Kao drugi izbor, izdvojio je borovnice koje su mnogima omiljeno bobičasto voće. "Borovnice su odličan izbor zbog visokog nivoa antioksidanata i pozitivnog delovanja na zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i holesterola", objašnjava doktor.
Bonus video:
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)