Jedite ga najmanje tri puta nedeljno: Kardiolozi tvrde da je ovo voće najbolje za zdravlje srca

Vesti 25.07.2024 08:34 0

Sve vrste voća su zdrave, ali neke su posebno blagotvorne za srce, ističu kardiolozi.

žena

Shutterstock

Kardiolozi su se složili da je bobičasto voće posebno dobro jesti za kardiovaskularno zdravlje. Kardiolog dr Satdžit Bhusri ističe da je bobičasto voće "bogato antioksidantima poput antocijanina, elaginske kiseline i resveratrola, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti". S njim se složio i kardiolog dr Sijab Panhvar koji je objasnio da antioksidansi u bobičastom voću mogu "pomoći u smanjenju upala neutrališući štetne slobodne radikale i štiteći ćelije od oštećenja". Upravo upale i slobodni radikali povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Koliko često ih treba jesti

Kada je u pitanju dnevna količina konzumiranja bobičastog voća, kardiolozi su se složili da ne treba preterivati. Preporučuju da se konzumira najmanje tri puta nedeljno. "Odaberite svoje omiljeno bobičasto voće i uključite u malim količinama u dnevnu ishranu", ističu kardiolozi.

žena

Shutterstock

 

Jedno je ipak najbolje

Iako su sve vrste bobičastog voća zdrave, kardiolozi su kao najbolju opciju izdvojili kupine. Dr Panhvar objašnjava da "kupine imaju najveći sadržaj vlakana i antioksidanata". Kao drugi izbor, izdvojio je borovnice koje su mnogima omiljeno bobičasto voće. "Borovnice su odličan izbor zbog visokog nivoa antioksidanata i pozitivnog delovanja na zdravlje srca snižavanjem krvnog pritiska i holesterola", objašnjava doktor.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading