Nije svaka šolja kafe zdrava, što u mnogim slučajevima zavisi od dodataka koje stavljamo u ovo popularno piće. Kofein je poznat po tome što pomaže u poboljšanju fokusa, ali određeni sastojci koji se često dodaju kafi mogu zapravo doprineti osećaju "moždane magle". Takvi dodaci mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi, upale i dehidrataciju, ostavljajući nas umornima i rastrojenima. Dijetetičarka Ro Hantris je za „She Finds“ otkrila koje dodatke zapravo nije najzdravije dodavati u kafu. Trebalo bi ih izbegavati jer mogu loše uticati na problem sa pamćenjem.
Šećer
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Jedan od najpopularnijih i najčešćih dodataka kafi je šećer, a dijetetičarka smatra da ga zapravo ne bismo trebali stavljati u kafu. Objašnjava da šećer može negativno uticati na celokupno zdravlje, uključujući funkciju mozga. Manje poznata nuspojava konzumacije šećera jeste upravo njegov štetan uticaj na kognitivne funkcije.

Shutterstock
Pavlaka za kafu
Mnogima je teško da zamisle kafu bez pavlake ili mleka, a mnogi popularni napici od kafe upravo ih sadrže. No, osim dodatnih kalorija, pavlaka za kafu može smanjiti mentalnu oštrinu. Na tržištu postoji mnogo vrsta pavlake za kafu, ali ona koja najčešće pogoršava simptome moždane magle je s dodatim šećerom. Praškasta pavlaka često sadrži dodati šećer, a tečna aromatizovana pavlaka takođe je bogata šećerom. Prekomerna konzumacija ovih dodataka može smanjiti kognitivne funkcije."
Koje su zdrave zamene?
Ako volite da pijete kafu i ne možete da zamislite da ne popijete barem jednu u danu, dijetetičarka savetuje da kao dodatke odaberete zdravije opcije, a istovremeno imaju manje kalorija i šećera. Umesto šećera, preporučuje cimet. "Cimet pruža prirodnu slatkoću bez šećera i kalorija. Osim toga, bogat je antioksidansima, što može pomoći zdravlju mozga i kognitivnim funkcijama, pa je odlična alternativa".
Za one koji vole kremastu teksturu, najbolji odabir je biljno mleko, tvrdi ona. "Nezaslađeno ovseno mleko niskokalorična je alternativa pavlaci za kafu, a zadržava kremastu teksturu. Ujedno je izvor beta-glukana, vrste vlakana koja podržavaju zdravlje srca i smanjuju nagle skokove glukoze, čime se smanjuje rizik od naglog pada energije", zaključuje dijetetičarka.
Video: