Epidemija infarkta u Srbiji: Kardiolog Simić upozorava na opasnosti od novog toplotnog talasa koji će trajati 24 dan

Slobodanka Ćorić Vesti 24.07.2024 18:00 0

Kada sam čuo da nam dolazi novi toplotni talas, zaista sam se zabrinuo. Ove ekstremne temperature mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, kako zdravih ljudi, tako i kardiovaskularnih pacijenata

dr Dragan Simić

Printscreen

U avgustu se očekuje novi toplotni talas koji će trajati 24 dana, saopštio je meteorolog Nedeljko Todorović. Kardiolog dr Dragan Simić upozorava da ekstremne temperature predstavljaju poseban rizik za srčane bolesnike. On je istakao da čak i zdrave osobe često greše u proceni uticaja visokih temperatura, što dovodi do porasta broja infarkta među mladima u Srbiji.

"Kada sam čuo da nam dolazi novi toplotni talas, zaista sam se zabrinuo. Ove ekstremne temperature mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, kako zdravih ljudi, tako i kardiovaskularnih pacijenata. Važno je da budemo realni i disciplinovani u ovakvim situacijama", naglasio je dr Simić, ističući značaj pravilnog praćenja srčanog ritma.

"Ono što je normalno varira između 60 i 80 otkucaja u minuti. Postoje i slučajevi gde srce sporije radi zbog aktivnog načina života, ili ubrzano, oko 100 otkucaja, što može biti problematično. Kardiovaskularni pacijenti sa koronarnom bolešću često zahtevaju preciznu terapiju. Važno je da se prati srčani ritam, jer čak i potpuno zdrave osobe mogu imati nepravilnosti koje zahtevaju analizu, uključujući ispitivanje funkcije štitne žlezde", objasnio je kardiolog.

Dr Simić je takođe ukazao na učestalost aritmija među pacijentima, koje često prijavljuju osećaj lupanja srca. "Većina aritmija nije opasna, ali postoje i one koje mogu biti rizične po život i zahtevaju odgovarajući tretman", dodao je.

"Jedan pacijent, moj prijatelj, uhvatio je mašinu da šiša travu i korov u vikendici oko 11:30 sati po toplom vremenu. Posle dva sata je pao, došao je u Urgentni centar. On je sad dobro, ali hoću da vam kažem da je i mlad čovek ugrožen. Ne treba raditi sve to na visokim temperaturama. U Srbiji je najveća smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Imamo trend da sve mlađi obolevaju i dobijaju infarkte. Ne kontrolišemo faktore rizike, ogroman broj mladih puši i nekontrolisano se hrani. Nisu dovoljno fizički aktivni, sve to pomalo ugrožava ljude od 35 godina. Mi sada imamo pacijenta koji je 85-o godište, imao je infarkt. To je jako mlad čovek, vodite računa", upozorio je dr Dragan Simić.

Posebno je istakao da visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčane bolesnike. "Kada je napolju vruće, organizam pokušava da reguliše temperaturu, što može opteretiti srce. Važno je da srčani bolesnici budu u redovnom kontaktu sa svojim lekarom i da prilagode terapiju uslovima", naglasio je dr Simić, upozoravajući na porast broja infarkta među mladima.

"Pacijentima se savetuje da izbegavaju fizičke napore tokom najtoplijeg dela dana. U Srbiji je visoka stopa smrtnosti od srčanih bolesti, sa sve većim brojem mladih koji su pogođeni. Važno je da svi u zajednici prepoznaju faktore rizika i preduzmu odgovarajuće mere opreza", zaključio je kardiolog dr Dragan Simić.

 

Komentari (0)
Loading