Ima mnogo ukusnih i hranljivih namirnica koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Međutim, postoje i mnoge popularne opcije koje imaju suprotan efekat – mogu začepiti arterije i time povećati rizik od kardiovaskularnih problema, uključujući srčani i moždani udar. Nutricionisti upozoravaju na sledeće četiri vrste hrane koje potencijalno zapušavaju krvne sudove:
1. Krofne
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Većina nas voli krofne, ali bi ih trebalo konzumirati samo povremeno, radi zdravlja arterija. Naravno, s vremena na vreme možemo pojesti jednu, ali ako ih jedemo često, to može doprineti zapušavanju arterija i drugim zdravstvenim problemima. "Većina krofni se pravi od rafinisanog brašna, šećera i masti. Rafinisano brašno i masnoće mogu povećati nivo šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa, a dijabetes je sam po sebi faktor rizika za srčane bolesti.

Shutterstock
Ako baš morate da pojedete jednu, neka to bude zaista samo jedna, i izbegavajte one punjene kremom ili prelivene raznim glazurama jer one sadrže još više masti", upozorava nutricionistkinja Liza Endrjuz.
2. Slanina
Ovo dimljeno, prerađeno meso izuzetno je bogato natrijumom koji može povisiti krvni pritisak i dodatno opteretiti srce i krvne sudove. "Prepuna zasićenim mastima i natrijumom, svinjska ili goveđa slanina jedna je od najgorih namirnica za zdravlje arterija. Zasićene masti stimulišu jetru da proizvodi više holesterola, što može dovesti do ateroskleroze (otvrdnjavanja arterija)", navodi nutricionista.
3. Veštački zaslađivači
Veštački zaslađivači mogu imati indirektan uticaj na nakupljanje plaka u arterijama. "Iako se veštački zaslađivači mogu činiti kao zdravija opcija za smanjenje unosa šećera, neka istraživanja sugerišu da ipak mogu doprineti kardiovaskularnim problemima. Određeni zaslađivači poput aspartama i saharina povezani su sa negativnim uticajem na kontrolu šećera u krvi i metabolizam lipida, što dugoročno može dovesti do zapušavanja arterija", kaže za „She Finds“ nutricionistkinja i dijetetičarka Meri Sabat.

Shutterstock
Umesto veštačkih zaslađivača ili rafinisanog šećera, stručnjaci preporučuju prirodne zaslađivače poput meda ili stevije.
4. Razne pice
Sve vrste pica sa suhomesnatim proizvodima i sirevima prepune su sastojaka koji mogu zapušiti arterije. "Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka poput kobasica i salame značajno povećavaju nivo LDL holesterola (lošeg holesterola), koji se nakuplja kao plak uz zidove arterija", napominje kardiolog d Baskar Semita. Kada se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija verzija je domaća pica na integralnom testu, sa povrćem i malo nemasnog sira. "Dodavanje lisnatog povrća poput spanaća povećava unos vlakana i pomaže u regulisanju holesterola, čime se arterije održavaju prohodnijima", zaključuje kardiolog.
Video: