Veliki uticaj na zdravlje srce ima upala koja je prirodna reakcija tela na povrede ili infekcije, a hronična upala može ozbiljno narušiti zdravlje, posebno krvnih sudova i srca. Može doprineti zapušavanju arterija i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od ključnih faktora koji utiče na nivo upale u telu jeste ishrana. Upravo zato, doktor Olalekan Otulana je istakao koje namirnice treba izbegavati kako bismo zaštitili srce i održali arterije čistima.
Prerađeno meso
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Kobasice, slanina i razne suhomesnate prerađevine možda jesu praktične i ukusne, ali nose ozbiljne rizike za zdravlje srca. „Suhomesnati proizvodi su bogati zasićenim mastima i nitratima. Oni podstiču upalu i povećavaju stvaranje naslaga (plaka), čime se povećava rizik od začepljenja arterija i srčanih bolesti“, objašnjava dr Otulana za „She Finds“. Osim toga, nitrati u tim proizvodima mogu se razložiti u štetne spojeve koji dodatno oštećuju krvne sudove. Umesto njih, preporučuje se da se prerađeno meso zameni svežim, nemasnim izvorima proteina.
Pržena hrana
Pržena hrana, poput krofni i pohovane piletine, teško se odbija, ali dr Otulana upozorava da može ozbiljno narušiti zdravlje srca. „Pržena hrana sadrži trans masti i oksidisana ulja koja pojačavaju upalu, oštećuju zidove arterija i povećavaju nivo holesterola“, ističe lekar. Umesto toga, preporučuje pečenje u rerni ili pripremu u fritezi na vruć vazduh, koje su znatno sigurnije alternative. Tako možemo i dalje uživati u hrskavoj teksturi bez dodatnog rizika za srce.

Shutterstock
Slatkiši i pića
Prekomeran unos šećera jedan je od najčešćih uzroka hronične upale u telu. Bez obzira na to da li pijete gazirane sokove ili grickate kolačiće, važno je ograničiti unos dodatog šećera. „Preterana konzumacija šećera izaziva hroničnu upalu i povećava nivo insulina, što direktno doprinosi ukrućivanju arterija i bolestima srca“, upozorava dr Otulana. Dugoročno povišen nivo šećera u krvi takođe može oštetiti krvne sudove. Smanjenje unosa šećera jedan je od najjednostavnijih načina da sačuvamo zdravlje srca.
Visokoprerađene grickalice
Grickalice, poput čipsa, krekera i sličnih proizvoda često su pune štetnih sastojaka koji podstiču upalu. „Ove namirnice obično sadrže nezdrave masti, šećere i konzervanse koji pogoršavaju upalu i oštećuju arterije“, naglašava dr Otulana. Dobra vest je da postoje zdravije alternative koje mogu zadovoljiti potrebu za užinom. Sledeći put kad vas uhvati želja za nečim slanim ili hrskavim, razmislite o orašastim plodovima, voću ili jogurtu.
Video: