Doktor upozorava: Ove 4 popularne namirnice zapušavaju krvne sudove, mogu izazvati infarkt i šlog!

Vesti 30.04.2025 14:10 0

Kada razmišljamo o zdravlju srca, često zanemarujemo činjenicu da na to mnogo utiče hrana koju jedemo.

žena

Shutterstock

Veliki uticaj na zdravlje srce ima upala koja je prirodna reakcija tela na povrede ili infekcije, a hronična upala može ozbiljno narušiti zdravlje, posebno krvnih sudova i srca. Može doprineti zapušavanju arterija i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od ključnih faktora koji utiče na nivo upale u telu jeste ishrana. Upravo zato, doktor Olalekan Otulana je istakao koje namirnice treba izbegavati kako bismo zaštitili srce i održali arterije čistima.

Prerađeno meso

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Kobasice, slanina i razne suhomesnate prerađevine možda jesu praktične i ukusne, ali nose ozbiljne rizike za zdravlje srca. „Suhomesnati proizvodi su bogati zasićenim mastima i nitratima. Oni podstiču upalu i povećavaju stvaranje naslaga (plaka), čime se povećava rizik od začepljenja arterija i srčanih bolesti“, objašnjava dr Otulana za „She Finds“. Osim toga, nitrati u tim proizvodima mogu se razložiti u štetne spojeve koji dodatno oštećuju krvne sudove. Umesto njih, preporučuje se da se prerađeno meso zameni svežim, nemasnim izvorima proteina.

Pržena hrana

Pržena hrana, poput krofni i pohovane piletine, teško se odbija, ali dr Otulana upozorava da može ozbiljno narušiti zdravlje srca. „Pržena hrana sadrži trans masti i oksidisana ulja koja pojačavaju upalu, oštećuju zidove arterija i povećavaju nivo holesterola“, ističe lekar. Umesto toga, preporučuje pečenje u rerni ili pripremu u fritezi na vruć vazduh, koje su znatno sigurnije alternative. Tako možemo i dalje uživati u hrskavoj teksturi bez dodatnog rizika za srce.

žena

Shutterstock

 

 

Slatkiši i pića

Prekomeran unos šećera jedan je od najčešćih uzroka hronične upale u telu. Bez obzira na to da li pijete gazirane sokove ili grickate kolačiće, važno je ograničiti unos dodatog šećera. „Preterana konzumacija šećera izaziva hroničnu upalu i povećava nivo insulina, što direktno doprinosi ukrućivanju arterija i bolestima srca“, upozorava dr Otulana. Dugoročno povišen nivo šećera u krvi takođe može oštetiti krvne sudove. Smanjenje unosa šećera jedan je od najjednostavnijih načina da sačuvamo zdravlje srca.

Visokoprerađene grickalice

Grickalice, poput čipsa, krekera i sličnih proizvoda često su pune štetnih sastojaka koji podstiču upalu. „Ove namirnice obično sadrže nezdrave masti, šećere i konzervanse koji pogoršavaju upalu i oštećuju arterije“, naglašava dr Otulana. Dobra vest je da postoje zdravije alternative koje mogu zadovoljiti potrebu za užinom. Sledeći put kad vas uhvati želja za nečim slanim ili hrskavim, razmislite o orašastim plodovima, voću ili jogurtu.

Video:

 

DA LI ZNATE ČIJA JE OVO ĆERKA? Napunila je 18 godina i svi kažu da je preslikana majka #najzena #fypシ゚ #zena #fyp #goviral #videoviral #foryou #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)