Namirnice koje će vas rashladiti na +35 stepeni: Evo šta treba jesti po ovoj paklenoj vrućini, a nije u pitanju sladoled!

Tatjana Badarević Vesti 10.07.2024 11:34 0

Govoreći o spoljašnjoj temperaturi hrane, sveže kuvana hrana može se pogrešno protumačiti kao topla, a sladoled kao hladna hrana.

sladoled

Shutterstock

 

Visoke temperature i toplotni udar iscrpljujući su na više načina, a nije tajna da opštem stanju tela i duha itekako može doprineti ishrana. Stručnjaci upozoravaju kako bi tokom visokih temperatura valjalo izbegavati tešku i masnu hranu, kao i šećer te zaslađene gazirane napitke i alkohol, piše NDTVFood.

Govoreći o spoljašnjoj temperaturi hrane, sveže kuvana hrana može se pogrešno protumačiti kao topla, a sladoled kao hladna hrana. Međutim, sladoled zapravo zauzima mesto u kategoriji tople hrane. Ne postoji direktna korelacija između fizičke temperature određene namirnice i njene unutrašnje prirode.

crni biber

Shutterstock

 

 

Topla hrana:

1. Najčešće konzumirana ljuta hrana uključuje luk, crni biber, beli luk, đumbir i začinjenu hranu.

2. Ogroman popis povrća spada u ovu kategoriju uključujući krompir, brokoli, spanać i grašak.

3. Tokom zimske sezone, kako bi se telo zagrejalo, toplo se preporučuje korenasto povrće poput šargarepe, rotkvice, repe i slično

4. Sveže voće poput jabuka, pomorandži i manga takođe se klasifikuju kao topla hrana

jabuke

Shutterstock

 

 

5. Začini kao što su ajwain, senf i hing (asafetida) pomažu u pružanju olakšanja od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe u zimskoj sezoni. Spadaju u kategoriju tople hrane i pomažu u jačanju imuniteta.

6. Poznato je da biljke poput bosiljka, origana i mente takođe greju.

Hladna hrana:

1. U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Nije iznenađujuće da su letnji favoriti zbog svoje rashlađujuće prirode.

2. Mlečni proizvodi poput mleka i jogurt i sira takođe imaju učinak hlađenja na telo.

3. Svi proizvodi od soje uključujući sojino mleko i tofu pripadaju ovoj kategoriji.

4. Nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja zauzima mesto u ovoj kategoriji. Hladna hrana pomaže očistiti toksine i zauzvrat pruža umirujući učinak na telo.

zeleni čaj

Shutterstock

 

 

5. Povrće poput gljiva, šargarepe, šparoga, zelene salate i patlidžana lako je probavljivo u letnjim mesecima zbog svoje inherentno hladne prirode.

- Priroda telesnog tipa usmerava nas prema vrsti hrane koju bismo trebali jesti. U slučaju da neko konzumira previše tople hrane, količina topline koju telo proizvodi se povećava. Takođe uzrokuje osećaj peckanja. To može dovesti do problema u probavnom sistemu, gubitka pokretljivosti, osipa po koži, pa čak i čireva - kaže ajurvedski stručnjak BN Sinha.

No ne valja preterivati ni sa hladnim namirnicama.

- Odgođena probava i česti napadi gripe, kašlja i groznice mogu biti uzrokovani preteranom konzumacijom hladne hrane - zaključio je Sinha.

Ako se pak želite rashladiti odmah, stručnjaci preporučuju nekoliko napitaka koji bi vam u tome mogli pomoći.

1. Kokosova voda

Ispijanjem kokosove vode, rashladićete se. Ovo piće sadrži puno vitamina i minerala potrebnih organizmu koji se bori s vrućinom. Ako popijete čašu kokosove vode na dan, posebno tokom leta, to će pomoći i u borbi protiv infekcija, omogući će vam više energije i rehidrataciju tela te će vas hladiti tokom celog dana.

kokosova voda

Shutterstock

 

 

2. Voda s limunom

Voda s limunom je među najboljim pićima koja rashlađuju telo te odmah deluju. U hladnu vodu dodajte malo šećera i iscedite sveži limun. To će vas rashladiti odmah, a ukoliko želite skinuti višak kilograma, umesto šećera piće zasladite medom.

3. Surutka

Letnje piće s trenutnim učinkom rashlađivanja definitivno je i surutka. Ako za doručak popijete čašu surutke svaki dan, to će vam pomoći da prebrodite najtoplije dane bez previše muke. 

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading