Smanjuju upale i poboljšavaju probavu: Doktor otkriva koje četiri namirnice doprinose zdravlju creva

Olja Jelić Vesti 11.05.2024 13:56 0

Sezonska hrana koja se bori protiv upala igra ključnu ulogu u zdravlju creva. Uključivanje ovih namirnica u ishranu može pomoći u smanjenju upale i poboljšati probavu

žena

Shutterstock

Sezonska hrana koja se bori protiv upala igra ključnu ulogu u zdravlju creva. Uključivanje ovih namirnica u ishranu može pomoći u smanjenju upale i poboljšati probavu. Dr Brajna Konor, izdvojila je nekoliko takvih sezonskih namirnica koje mogu da pomognu kod zategnutog stomaka, zdravlja creva i uravnoteženog probavnog sastava.

1. Jagode

Prepune vlakana, vitamina i antioksidansa, jagode podržavaju zdravlje probavnog sistema. Visok sadržaj vlakana doprinosi osećaju sitosti, što potencijalno pomaže u regulaciji telesne težine.

jagode

Shutterstock

 

"Jagode su voće prirodno bogato vlaknima, koja pomažu probavnom sastavu da apsorbira više hranjivih materija, hrane dobre bakterije u crevima i deluju na sprečavanje zatvora. Sadržaj vlakana u jagodama pomaže da se duže osećate sitima. Osim toga, jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidansa", kaže dr. Konor za SheFinds.

2. Borovnice

Borovnice su sezonsko voće, poznato po svom odličnom ukusu i brojnim blagodatima za zdravlje. Ove bobice pune su antioksidansa, vitamina i dijetalnih vlakana, što ih čini superhranom za dobru probavu.

"Borovnice sadrže spojeve koji se nazivaju antocijanini, koji mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, osim što pomažu kod metabolizma, mršavljenja i upala", ističe doktorka.

3. Spanać

Dr. Konor navodi da spanać donosi mnoštvo prednosti za postizanje ravnijeg stomaka i pospešivanje probave. Prepun vlakana, vitamina i esencijalnih hranjivih materija, spanać podržava normalnu probavu i pomaže u sprečavanju nadutosti. Njegov sadržaj vlakana pomaže u održavanju sitosti, potencijalno pomaže u regulaciji telesne težine i promiče tanji struk.

Spanać

Shutterstock

 

"Spanać je odličan izbor kao lisnato zeleno povrće jer je prepun esencijalnih nutrijenata poput magnezijuma, vitamina B i folata. Trebali biste ga svakodnevno uključiti u svoju ishranu jer hrani zdrave bakterije u vašim crevima što doprinosi ravnijem stomaku i zdravoj probavi", tvrdi doktorka.

4. Cvekla

Često zanemarujemo cveklu, ali ona nudi niz zdravstvenih prednosti. Njen bogat sadržaj vlakana pomaže kod probave i smanjuje nadutost i nelagodu. Osim toga, cvekla je prepuna hranjivih materija poput folata i mangana koji podržavaju zdravlje creva i poboljšavaju probavne procese. Prirodni antioksidansi u cikli takođe pomažu u borbi protiv upale.

"Cvekla je jedna od supernamirnica koja često prođe ispod radara. Prepuna je vlakana koja pomažu u poboljšanju probave, stoga dodavanje cvekle u ishranu pomaže uravnotežavanje dobre bakterije u vašim crevima", napominje dr. Konor.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading