Sezonska hrana koja se bori protiv upala igra ključnu ulogu u zdravlju creva. Uključivanje ovih namirnica u ishranu može pomoći u smanjenju upale i poboljšati probavu. Dr Brajna Konor, izdvojila je nekoliko takvih sezonskih namirnica koje mogu da pomognu kod zategnutog stomaka, zdravlja creva i uravnoteženog probavnog sastava.
1. Jagode
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Prepune vlakana, vitamina i antioksidansa, jagode podržavaju zdravlje probavnog sistema. Visok sadržaj vlakana doprinosi osećaju sitosti, što potencijalno pomaže u regulaciji telesne težine.

Shutterstock
"Jagode su voće prirodno bogato vlaknima, koja pomažu probavnom sastavu da apsorbira više hranjivih materija, hrane dobre bakterije u crevima i deluju na sprečavanje zatvora. Sadržaj vlakana u jagodama pomaže da se duže osećate sitima. Osim toga, jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidansa", kaže dr. Konor za SheFinds.
2. Borovnice
Borovnice su sezonsko voće, poznato po svom odličnom ukusu i brojnim blagodatima za zdravlje. Ove bobice pune su antioksidansa, vitamina i dijetalnih vlakana, što ih čini superhranom za dobru probavu.
"Borovnice sadrže spojeve koji se nazivaju antocijanini, koji mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, osim što pomažu kod metabolizma, mršavljenja i upala", ističe doktorka.
3. Spanać
Dr. Konor navodi da spanać donosi mnoštvo prednosti za postizanje ravnijeg stomaka i pospešivanje probave. Prepun vlakana, vitamina i esencijalnih hranjivih materija, spanać podržava normalnu probavu i pomaže u sprečavanju nadutosti. Njegov sadržaj vlakana pomaže u održavanju sitosti, potencijalno pomaže u regulaciji telesne težine i promiče tanji struk.

Shutterstock
"Spanać je odličan izbor kao lisnato zeleno povrće jer je prepun esencijalnih nutrijenata poput magnezijuma, vitamina B i folata. Trebali biste ga svakodnevno uključiti u svoju ishranu jer hrani zdrave bakterije u vašim crevima što doprinosi ravnijem stomaku i zdravoj probavi", tvrdi doktorka.
4. Cvekla
Često zanemarujemo cveklu, ali ona nudi niz zdravstvenih prednosti. Njen bogat sadržaj vlakana pomaže kod probave i smanjuje nadutost i nelagodu. Osim toga, cvekla je prepuna hranjivih materija poput folata i mangana koji podržavaju zdravlje creva i poboljšavaju probavne procese. Prirodni antioksidansi u cikli takođe pomažu u borbi protiv upale.
"Cvekla je jedna od supernamirnica koja često prođe ispod radara. Prepuna je vlakana koja pomažu u poboljšanju probave, stoga dodavanje cvekle u ishranu pomaže uravnotežavanje dobre bakterije u vašim crevima", napominje dr. Konor.
BONUS VIDEO: