Ublažiće muke: Ako imate bolne menstruacije ove namirnice će pomoći da vam bude lakše

Olja Jelić Vesti 02.05.2024 18:12 0

Jedan od načina za rešavanje bolova tokom menstruacije dolazi upravo iz ishrane, a ovi sastojci dokazano pomažu

žena

Shutterstock

Iako je redovna menstruacija znak dobrog zdravlja, mnogim ženama izaziva veliku bol i nelagodu. Nekim ženama bol može da dostigne gotovo nepodnošljiv nivo, što otežava normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih zadataka.

Jedan od načina za rešavanje bolova tokom menstruacije dolazi upravo iz ishrane. Portal PharmEasy naveo je neke prehrambene proizvode koji menstruaciju čine manje bolnim iskustvom.

Kurkuma, đumbir i kamilica

Kurkuma i đumbir začini su poznati su po svojim zdravstvenim dobrobitima.

čaj od kamilice

Shutterstock

 

Kurkuma deluje protivupalno, a u pomoć pri mučninama može priskočiti upravo đumbir. On osim svojih protivupalnih svojstava dokazano smanjuje osjećaj mučnine i povraćanje. Možete da ga koristite u kandiranom obliku ili u obliku umirujućeg čaja. Protivupalna svojstva ima i čaj od kamilice, deluje na smanjuje grčeva u mišićima i poboljšava raspoloženje.

Tamna čokolada i ovsene pahuljice

Pravo oduševljenje za sve ljubitelje čokolade - tamna čokolada pomaže pri smanjenju menstrualnih bolova. Tamna čokolada zdrav je međuobrok i danima kada nemate menstruaciju. Ono što je čini pogodnom za ženske bolove jest magnezijum, element koji dokazano smanjuje simptome PMS-a.

Ovas je česta opcija za doručak jer se vrlo lako priprema i izuzetno je hranjiva, a za duže održavanje sitosti odgovorna su vlakna. Dobar izvor cinka i magnezijuma koji opuštaju krvne sudove. Ako želite da smanjite menstrualne bolove, tu je ukusna, slana ili slatka ovsena kaša, ili neki drugi recept koji uključuje ovas kao glavni sastojak.

Riba i hrana bogata vitaminom C

Riba, posebno ona bogata omega-3 masnim kiselinama pomaže pri smanjenju bolova, pa tako i onih menstrualnih. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju tunu, skušu, losos, sardinu i bakalar.

Tokom menstruacije, žena gubi značajnu količinu crvenih krvnih zrnaca. Konzumiranje agruma, kao limuna i narandži može biti vrlo korisna za bolju apsorpciju gvožđa iz hrane u telo. Pomorandže takođe sadrže kalijum i značajne količine magnezijuma.

Voda

Tokom menstruacije bitno je piti dovoljno vode. Unos vode putem toplih pića kao što su čajevi pomaže pri smirivanju boli. Za one koji se muče sa unosom vode, dobra zamena je hrana poput lubenice i krastavca, koji prirodno sadrže velik procenat vode.

voda

Shutterstock

 

Portal JeanHailes navodi da doktora treba da poseti ako menstrualni bolovi utiču na kvalitet vašeg života. Ako uzimate slobodne dane od posla ili škole, a svoj život planirate u skladu s menstruacijama, dobra je ideja da posetite doktora.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading