Luk ima svoj prepoznatljiv ukus i zato je čest dodatak jelima, a može se koristiti i dinstan ili sirov. Pravilno skladišten, može trajati mesecima, ali važno je znati da može postati opasan po zdravlje u određenim situacijama, upozoravaju naučnici.
Iako se smatra izdržljivim i dugotrajnim, luk nije imun na oštećenja. Čak i uz pažljivo čuvanje, klijanje je neizbežno u nekom trenutku.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Klijanje je prirodan proces ne samo za luk, već i za druge površine kao što su beli luk i krompir, deo je prirodnog životnog ciklusa biljaka. Klijanje se dešava kada se stvore uslovi za rast biljke, i može se dogoditi čak i bez sadnje u zemlju.
Ako držite luk na svetlom, toplom i vlažnom mestu, to može ubrzati proces klijanja, što biljkama pokazuje da je stiglo proleće.
Iako je iznenađujuće, konzumiranje proklijalog luka nije štetno, sve dok nije truo ili mekan. Svi delovi proklijalog luka su sigurni za konzumaciju, iako može imati gorak ukus i nije tako sladak kao svež.
Međutim, naučnici upozoravaju da nikada ne treba jesti luk koji je truo, mekan ili plesniv.