Istraživanje otkriva: Ishrana u 40-im godinama može da utiče na zdravlje u sedamdesetim, a ove namirnice su ključne

Vesti 04.07.2024 13:58 0

Na osnovu samoizveštaja žena i muškaraca u bazi podataka, istraživači su protumačili ,,zdravo starenje" kao preživljavanje do najmanje 70 godina i dobru kognitivnu funkciju, mentalno zdravlje, fizičku funkciju...

riba

Shutterstock

Ako sada dobro jedete, kasnije ćete možda bolje živeti. Ishrana bogata voćem i povrćem, integralnim žitaricama i nezasićenim mastima u srednjim godinama može poboljšati šanse za dobro mentalno, fizičko i kognitivno zdravlje decenijama kasnije, pokazuju nova istraživanja.

Studija predstavljena na velikoj konferenciji o ishrani temelji se na godinama istraživanja u vezi sa hranljivom svakodnevnom ishranom koja može smanjiti rizik od razvoja uobičajenih hroničnih bolesti i pomoći u održavanju kognitivnog funkcionisanja u starosti, piše NBC News.

Istraživači sa Harvarda analizirali su podatke od više od 106.000 učesnika prikupljenih tokom 30 godina. U istraživanju je učestvovalo 70.467 žena i 36.464 muškarca. Na početku studije 1986. godine, učesnici su imali najmanje 39 godina i nisu imali hronične bolesti. Kao deo dugoročne studije, učesnici su popunjavali opsežan upitnik o učestalosti hrane svake četiri godine od 1986. do 2010. godine, rekla je dijetetičarka En Džuli Tesier, vodeći autor studije i naučni saradnik na Harvardskoj školi javnog zdravlja.

bolnica

Shutterstock

 

Istraživači sa Harvarda pratili su ličnu ishranu svakog učesnika tokom tog vremena kako bi videli koji obrasci ishrane najbolje odgovaraju ishrani bogatoj ishrani.

Dijete sa kojima su upoređeni upitnici za hranu su: 

DASH dijeta, čiji je plan obroka dizajniran da spreči ili snizi krvni pritisak fokusirajući se na povrće, voće i žitarice od celih žitarica. Plan ishrane, koji su razvili Nacionalni instituti za zdravlje, smatra se fleksibilnom ishranom jer ne eliminiše nijednu grupu hrane i takođe pomaže u gubitku težine.

Indeks alternativne zdrave ishrane (AHEI) — koji blisko prati smernice o ishrani SAD, podstiče jedenje više mahunarki, orašastih plodova i povrća i manje crvenog i prerađenog mesa. Istraživanje je otkrilo najjaču korelaciju između AHEI ishrane i zdravijeg starenja, rekao je Tesije.

žena

Shutterstock

 

Planetarno zdravu ishranu sa planom ishrane koji minimizira proizvode životinjskog porekla i stavlja naglasak na voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti. Dozvoljava skromne količine mesa i mlečnih proizvoda.

Sve u svemu, otkrili su da veći unos voća, povrća, integralnih žitarica, nezasićenih masti, orašastih plodova, mahunarki i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti povećavaju izglede za starenje. Ljudi čija se ishrana sastojala od više trans masti, natrijuma, crvenog i prerađenog mesa imali su manje šanse za zdravo starenje.

Šta je ,,zdravo starenje"? 

Na osnovu samoizveštaja žena i muškaraca u bazi podataka, istraživači su protumačili ,,zdravo starenje" kao preživljavanje do najmanje 70 godina i dobru kognitivnu funkciju, mentalno zdravlje, fizičku funkciju - i odsustvo hroničnih bolesti, kao što je dijabetes, bolesti srca, moždani udar, otkazivanje bubrega i većina vrsta raka. 

dijabetes

Shutterstock

 

Nakon analize 30 godina podataka, istraživači su otkrili da je otprilike polovina učesnika umrla, a samo devet odsto njih je živelo 70 ili više godina bez bolesti i sa netaknutim fizičkim i kognitivnim zdravljem. Međutim, učesnici koji su se najviše pridržavali obrasca zdrave ishrane bili su povezani sa 43 do 84 posto većim izgledima za dobro starenje u poređenju sa onima koji nisu.

Ono što sada jedemo utiče na to kako se osećamo kasnije 

Novo istraživanje ima ograničenja. Slično većini istraživanja o ishrani, studija je opservacijska i zasnovana je na samoizvještajima. To ne dokazuje da će poštovanje strogog režima ishrane dovesti do dužeg života ili zdravijeg starenja, rekao je Tesije. 

Međutim, brojne studije su već pokazale da ishrana i fizička aktivnost smanjuju rizik od svih ovih stanja i stoga mogu povećati verovatnoću „zdravog starenja“, objasnio je dr. R. Šon Morison, predsednik Odeljenja za gerijatriju i palijativnu medicinu u Brukdejlu u Bolnica Mount Sinai. „Važno je uzeti u obzir da oni koji se zdravo hrane takođe češće vežbaju, žive u socijalno povoljnijim naseljima, da im je potrebna podrška koju drugi nemaju i da će verovatno imati bolji pristup zdravstvenoj zaštiti“, rekao je Morison, koji nije bio povezan sa novom studijom. 

trening

Shutterstock

 

U stvari, istraživači su analizirali varijable koje bi potencijalno mogle da utiču na rezultate, uključujući BMI, etničku pripadnost, pušački status, unos alkohola, fizičku aktivnost, medicinsku i porodičnu istoriju, socioekonomski status, bračni status i da li su učesnici živeli sami, primetio je Tesije. „Bili smo iznenađeni snagom veze između obrazaca zdrave ishrane u srednjim godinama i zdravog kasnijeg života, čak i nakon što smo uzeli u obzir nekoliko drugih faktora, kao što je fizička aktivnost, za koje se takođe zna da utiču na zdravlje“, dodala je ona.

Dr. Lorens Apel, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins, koji nije bio uključen u istraživanje, rekao je da rezultati studije podržavaju prethodne nalaze. Apelovo istraživanje se fokusira na prevenciju hroničnih bolesti kroz pristupe ishrani, a on je bio vodeći autor studije koja je razvila DASH dijetu. "Ova studija se pridružuje brojnim drugim studijama koje povezuju zdravo ponašanje u ishrani u ranijim godinama sa boljim zdravstvenim stanjem decenijama kasnije", rekao je on. 

Za Morisona sa planine Sinai, „temelj za zdravo starenje — što znamo već duže vreme — jeste da jedemo zdravu ishranu, vežbamo, izbegavamo duvanske proizvode, koristimo kremu za sunčanje, dovoljno spavamo i učestvujemo u društvenim aktivnostima.

8 najboljih dijeta koje treba pratiti u četrdesetim za dobro fizičko i mentalno zdravlje u sedamdesetim 

Četrdesete su vam kada treba da jedete mudro da biste graciozno starili. 

Sledećih sedam načina ishrane je imalo najveće šanse za zdravo starenje:

  • Alternativni indeks zdrave ishrane (AHEI): 84%
     
  • Ishrana za hiperinsulinemiju: 78%
     
  • Planetarno zdrava ishrana: 68%
     
  • Alternativna mediteranska dijeta: 67%
     
  • Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije (DASH) dijeta: 66%
     
  • Mediteranska DASH intervencija za odlaganje neurodegenerativne (UM) ishrane: 59%
     
  • Empirijska ishrana inflamatorni obrazac: 58%
     
  • Zdrava ishrana zasnovana na biljci: 43% 

Tesier je predstavila ove nalaze na Nutrition 2024, godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu. Istraživanje je usledilo nakon prošlomesečnog istraživanja koje je upozorilo da se očekuje da će stopa gojaznosti skočiti sa 43,1% na 60,6% zbog nezdrave ishrane. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading