„Cink jača imunitet, pomaže zarastanje rana, usporava razvoj makularne degeneracije, skraćuje trajanje prehlade“, kaže Keri Gans, dijetolog i autor knjige „The Small Change Diet“.
Koja hrana i lekovi smanjuju delovanje cinka?
Organizam najbolje iskoristi cink ukoliko se popije na prazan želudac. Međutim, ako vas iritira ili smeta želucu, popijte ga uz obrok ili užinu. Kada pijete cink, obratite pažnju na hranu koju jedete. Organizam će ga manje iskoristiti ako jedete hranu bogatu vlaknima, poput integralnih žitarica i pasulja, pa ih izbegavajte dok pijete ovaj mineral. Takođe, cink stupa u interakciju s nekim lekovima, pa ga treba piti nekoliko sati nakon što popijete antibiotik, napominje doktorka.
Kome se preporučuje suplement cinka?
Nedostatak cinka u organizmu se retko dešava jer naša ishrana zadovoljava potrebe za njim. Neke odrasle osobe iznad 50 godina, možda imaju smanjenu apsorpciju cinka ili uzimaju lekove koji mogu ometati njegovu apsorpciju, pa bi njima suplement cinka trebalo da pomogne da zadovolje preporučeni unos. Nedostaci cinka češći su kod osoba koje su starije, trudne, doje, piju mnogo alkohola ili su vegani, kaže Keri Gans. Ako pripadate bilo kojoj od ovih kategorija, posavetujte se sa svojim lekarom o uzimanju suplementa cinka.
Hrana koja sadrži cink
Cink se unosi putem hrane, a najviše ga ima u crvenom mesu, živinskom mesu, mahunarkama, sočivu, orasima, integralnim žitaricama i mlečnim proizvodima.
Bonus video: