Medicinska sestra upozorava: Novi trend za brzo mršavljenje nije dobar, izaziva veliki problem

Vesti 27.05.2024 18:45 0

Društvenim mrežama kruži novi trend koji propagira mršvaljenje ispijanjem jednog ulja.

žena

Shutterstock

Na internetu se uveliko propagira ispijanje ricinusovog ulja kao odličnog načina da se očisti telo od toksina i tako podstakne mršavljenje. Medicinska sestra specijalizovana za opstipaciju Džejn Klark upozorila je da to može izazvati veliki problem sa stomakom.

Koristilo se nekada kao laksativ

Medicinska sestra je upozorila da uzimanje čak i malih količina ricinusovog ulja može dovesti do jakog proliva. "U prošlosti se ricinusovo ulje koristilo u medicini kao laksativ za lečenje zatvora i za podsticanje trudova kod trudnica. Međutim, više se ne preporučuje za te svrhe zbog sigurnosnih razloga", otkrila je medicinska sestra, a prenosi "The Sun". "Činjenica je da se 2024. godine ne treba oslanjati na iste laksative koje su stari Egipćani koristili, medicina je napredovala i sada imamo sigurnije opcije", istakla je.

žena

Shutterstock

 

Zašto nije dobro piti ricinusovo ulje?

"Influenseri tvrde da će konzumiranje tog ulja čarobno detoksikovati telo ili vam pomoći da smršate. To nije istina", upozorila je Džejn. "Ove tvrdnje su kombinacija zastarelih saveta i uticajnih osoba koje pokušavaju zaraditi na društvenim mrežama prodajom zdravstvenih proizvoda ili dodataka ishrani na bazi ricinusovog ulja. U stvarnosti, konzumacija ricinusovog ulja može uzrokovati jak proliv, čak i u malim dozama", kaže medicinska sestra.

"U velikim količinama može uzrokovati grčeve u stomaku, potencijalnu neravnotežu elektrolita, potencijalnu dehidraciju zbog dugotrajnog proliva, mučninu i povraćanje. Iz tih razloga preporučljivo je u potpunosti izbegavati konzumiranje ricinusovog ulja", savetuje medicinska sestra.

 

 

Komentari (0)
Loading