Posle 40. rođendana, metabolizam ima tendenciju usporavanja, zbog čega je održavanje telesne težine mnogo teže. Zato ga ne treba dodatno usporavati hranom. Nutricionisti su otkrili namirnice koje treba izbegavati iz tog razloga.
Krofne
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Mogu doprineti sporijem metabolizmu ako se preterano jedu. Glavni razlozi da izbegavate krofne su visok sadržaj šećera, nezdravih masnoća i rafinisanog brašna. Dijetolog i nutricionista Sara Četfild ističe da "metabolizam usporava vremenom, pa konzumiranje visokokalorične hrane lako može dovesti do gojenja. Krofne sadrže zasićene masti koje mogu dovesti do upale i povećati rizik od srčanih bolesti".

Shutterstock
Beli hleb
Pravi se od rafinisanog brašna, pa može da se poveže s usporenim metabolizmom ako se preterano konzumira. Dijetolog Krutika Nanavati kaže da "visok glikemijski indeks belog hleba može izazvati skokove insulina i podstaći skladištenje sala oko stomaka".
Voćni jogurt
Možda je ukusna užina, ali za one starije od 40 godina se ne preporučuje, jer sadrži dodatne šećere i veštačke boje. "Neki aromatizovani jogurti mogu imati puno dodatnog šećera, što može doprineti gojenju i drugim zdravstvenim problemima ako se konzumiraju u prekomernim količinama", kaže nutricionista Liza Ričards. Ona savetuje da odaberete zdravije alternative, poput običnog jogurta, u koji ćete dodati sveže voće.
Možda vas zanima…
