Volite da spavate u čarapama? Stručnjaci upozoravaju da to nije dobra ideja, a evo i zašto

Olja Jelić Vesti 29.03.2024 18:23 0

Navika spavanja u čarapama noću nije tako dobra

Čarape

Shutterstock

Navika spavanja u čarapama noću nije tako dobra. U redu je to činiti povremeno ako vam je hladno, ali nemojte to činiti često jer usporava cirkulaciju i može uzrokovati neke kožne infekcije, piše Times of India.

Evo kako spavanje u čarapama utiče na telo.

Utiče na cirkulaciju

Čarape greju naša stopala, što može privremeno da povećava cirkulaciju krvi, ali ako dugo nosite čarape, učinak je suprotan i protok krvi se smanjuje.

Čarape

Shutterstock

 

Rizik od kožnih infekcija

Obratite pažnju na vrstu tkanine od koje su izrađene vaše čarape. Sintetički materijali, poput poliestera ili najlona, ​​nisu ugodni na koži i ne dopuštaju stopalima da dišu. Noćno znojenje je prilično uobičajeno, a ako spavate pod teškim pokrivačima, vlažno i toplo okruženje stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija što može da utiče na vaša stopala.

Rizik od iritacija, osipa i oticanja

Ako su neke jake hemikalije, poput boja i smola, korišćene za izradu vaših čarapa, velike su šanse da ćete razviti iritaciju i osip. Ako su elastične trake koje drže čarape na nogama preuske, mogli biste se probuditi s bolnim, crvenkastim tragovima. Kao i svaki pripijeni komad odeće, čarape sa uskim elastičnim trakama mogu da ograniče protok krvi i uzrokuju oticanje.

Čarape

Shutterstock

 

Utiče na temperaturu tela

Kada se noću odmarate, telo nastavlja da radi i mnogo toga se događa dok spavate. Temperatura tela menja se nekoliko puta tokom noći, a bolje spavamo kada nam je hladnije. Ako nosite čarape koje nisu izrađene od lagane tkanine, temperatura vašeg tela može da poraste i ometa san.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading