Zbog pilule za kontracepciju celo lice je BOLI: Već dve godine vodi bitku sa AKNAMA, a dermatolozi nemaju LEK za nju

Vesti 06.11.2021 17:35 0

Ovakvo stanje kože lica znatno je uticalo na njeno samopouzdanje

Zbog pilule za kontracepciju celo lice je BOLI: Već dve godine vodi bitku sa AKNAMA, a dermatolozi nemaju LEK za nju

Printscreen/Instagram

Kajri Grin, iz Lesteršira, kaže da su ove akne počele da se pojavljuju još u oktobru 2019. kada je prešla na novu kontracepcijsku tabletu. 

U pokušaju da smiri simptome, Kajri je prestala da pije kontracepciju, ali šteta je već bila učinjena, pa je morala što brže da potraži lekarsku pomoć.

- Mislila sam da će mi se akne povući, ali nisam bila u pravu. Tokom sledećih nekoliko meseci, akne su postajale sve gore i počele su da bole - rekla je Kajri, koja je potom objasnila da nikada pre nije imala problema sa kožom.

Ova nagla promena je ozbiljno uticala na njeno samopouzdanje, kaže da je u pubertetu imala samo nekoliko bubuljica i da je uvek pratila istu rutinu kada je nega lica u pitanju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kyrie Green (@kyrie_g_)

 

Odlazak kod lekara

Kajri je posetila razne dermatologe koji su joj rekli da je za sve kriv sintetički hormon u kontracepcijskim pilulama koje je uzimala pre dve godine. Prisetila se da je jedan dermatolog bio šokiran ozbiljnošću njenog problema i da je "napravio grimasu" kad je skinula masku s lica.

Posle svega, jedan lekar opšte prakse joj je prepisana četveromesečnu terapiju antibioticima, koja je poboljšala Kajrine simptome.

Prihvaranje svoje kože zahvaljujući Instagramu

Koža joj se vremenom oporavila, i akne joj sada izbijaju samo tokom ciklusa, ali kaže da su to "sitni problemi naspram agonije kroz koju je prošla". 

Svoje iskustvo s aknama i proces lečenja hrabro dokumentuje na Instagramu, ali napominje da čista koža "nije ključ sreće".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kyrie Green (@kyrie_g_)

 

Posebnu zahvalnost duguje internet zajednici ljudi koji pate od akni, jer su joj pomogli da prihvati svoju kožu i pomiri se s tim što joj se dogodilo.

- Nisam mogla da se pogledam u ogledalu, ali kada je terapija počela da deluje skupila sam hrabrost. Kada sam počela da objavljujem fotografije ​​svojih akni na Instagramu, prihvatila sam svoju kožu i shvatila da su akne normalne. Tako je lako misliti da je savršena koža odgovor na sve vaše probleme, ali nije.

Važno je znati sve nuspojave

Kajri smatra da je važno da se žene, a posebno tinejdžerke, edukuju o nuspojavama pre nego što počnu s uzimanjem pilula za kontracepciju.

- Pilula je negativno uticala na živote mnogih žena i mislim da je važno objasniti, pogotovo mladim devojkama, koje su moguće nuspojave i šta bi sve mogle da dožive - zaključila je Kajri za britanski "Daily Mail".

Komentari (0)
Loading