Popularnost ne jenjava godinama: Džej Lo uz pomoć Dukan dijete dovela liniju do savršenstva, ali je stručnjaci ne vole

Olja Jelić Vesti 28.03.2024 12:34 0

Uz Dukan dijetu Dženifer Lopez je dovela liniju do savršenstva

Džej Lo

Profimedia

Dukan dijeta nije novost, a njena popularnost ne jenjava godinama. Ovaj režim ishrane isprobala je Kejt Midlton, a uz njega se Dženifer Lopez vratila u formu nakon rođenja blizanaca.

Slogan Dukan dijete glasi: "Jedite što želite i trajno smršajte", što privlači mnoge koji vode borbu sa viškom kilograma. Ipak, nije se baš lako pridržavati ove dijete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Dukan dijetu osmislio je francuski nutricionista Pjer Dukan tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a svodi se na unos proteina, ugljenih hidrata, masti i drugih hranjivih stvari koje su potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Dijeta se sastoji od četiri faze.

Dukan dijeta

Shutterstock

 

Prva je faza napada koja traje četiri do šest dana. Jede se samo proteinska hrana, a ugljeni hidrati nisu dopušteni. U fazi gubitka kilograma dodaje se povrće, a onda sledi faza stabilizacije koja dopušta i voće, mlečne proizvode i neke ugljene hidrate, kao i dva obroka po želji. Poslednja je faza održavanja koja je zapravo uravnotežena, ali zahteva da se jedan dan u nedelji sledi faza napada.

Ako je verovati dijetetičarima i nutricionistima, ova dijeta nije na popisu onih koje bi preporučili svojim klijentima. Štaviše, Britansko udruženje dijetetičara uvrstilo ju je na "listu pet pomodarskih dijeta koje bi trebalo izbegavati". Na stranici Healthline ima ocenu 1.63 od 5.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading