Koju hranu ne treba uzimati sa švedskog stola? Kad čujete šta kaže mikrobiolog, zgadiće vam se za sva vremena

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 21.03.2024 11:05 0

Ono što je otvoreno i na kašičicu vrlo je verovatno da će dodirnuti različiti ljudi

švedski sto

Shutterstock

Doručak na bazi švedskog stola u hotelima ili odmaralištima je izuzetno popularan, kao i na raznim događajima i zabavama, jer daju mogućnost ljudima da biraju šta će im staviti na tanjir.

Međutim, mikrobiolog Džej Tetro otkrio je koju hranu treba izbegavati. Prema Džeju, trebalo bi da izbegavate namirnice kao što su kajgana, palačinke, žitarice i hranu kao što su džem, puter od kikirikija, marmelada i namazi od sira za koje je najverovatnije da će biti kontaminirani mikrobima.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

„Ono što je otvoreno i na kašičicu vrlo je verovatno da će dodirnuti različiti ljudi“, upozorio je Džej. Istakao je i da treba da budu oprezni sa namirnicama kojima je istekao rok trajanja, a da posebnu pažnju treba da obrate na stvari poput majoneza, kriški limuna i preliva za salatu, jer su to poznata „gnezda“ bakterija.

Evo koju hranu treba izbegavati na švedskom stolu!

Prženi krompir

Prženi krompir može biti nedovoljno začinjen i mastan i može se brzo pokvariti.

Voćna salata

Sveže voće može biti kontaminirano bakterijama kao što su salmonela, E. coli ili hepatitis A. Pored toga, voćna salata može da sadrži slatke sirupe i sokove.

Žitarice

Žitarice takođe mogu biti pune šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, što znači da ćete kasnije biti gladni i tromi.

Sirove ostrige

Ostrige su posebno izložene velikom riziku od bakterija, kao što je norovirus, a konzumiranje zaražene ostrige može imati potencijalno fatalne posledice.

Kajgana

Kod kajgane za švedski sto umesto jaja najčešće se koristi prah ili rastvor kako bi se jelo pripremilo brže i jeftinije.

Prethodno kuvano meso za doručak

Meso i kobasice su kraljevi doručka na bazi švedskog stola. Međutim, što duže stoje, to im je gore jer iz mesa curi mast.

Palačinke

Kao i prženi krompir, palačinke su optimalnog kvaliteta kada su sveže, inače ih treba izbegavati. Umesto ovih navedenih jela, sa švedskog stola najbolje je uzeti sveže voće, dimljeni losos, sir i narezke, piše LADbible.
 

img
14. 05. 2025 06:51

Nemojte reći da je niste očekivali!

img
19. 05. 2025 10:11

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

img
09. 05. 2025 08:34

ADMIRALBET VAM POKLANJA 50% BONUSA SVAKOG DANA

img
16. 05. 2025 10:47

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 303€ – na samo dva sata leta od Vas!

img
16. 05. 2025 17:39

Italijanska kompanija „Valli Zabban SpA“ iskustva sa aerodromskih pisti i Formule 1 primjenjuju u Srbiji

img
20. 05. 2025 08:48

MONSTRUOZNE SCENE: Blokaderi foteljaši dinstali Vučićevu glavu, davili ljude, tukli one koji misle različito... (VIDEO)

img
07. 05. 2025 12:36

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Komentari (0)