Visok pritisak: Simptomi koji se prvo javljaju prolaze neprimetno dok se stanje ne pogorša

Vesti 11.03.2024 14:11 0

Hipertenzija se naziva tihim ubicom jer većina ljudi ne primeti simptome, sve dok im ne bude mnogo loše.

žena

Shutterstock

Važno je da se krvni pritisak redovno kontroliše, posebno ako je već povišen ili postoje neki od faktora rizika, kao što su više od 65 godina, dijabetes, oboljenja bubrega, porodična istorija ove bolesti.

Najčešći simptomi visokog pritiska

Kod odraslih visina krvnog pritiska koji se smatra normalnim je 120/80 mmHg. Prema parametrima Svetske zdravstvene organizacije povišen je ako dva dana zaredom izmerite 140/90 mmHg. Nelečen visok pritisak može da dovede do moždanog i srčanog udara, gubitka vida, oštećenja bubrega, arterija i drugih oboljenja. Zato treba prepoznati simptome na vreme i adekvatnom terapijom sniziti pritisak na normalnu vrednost.

Prvi simptomi su:

- ranojutarnja glavobolja

- krvarenje iz nosa

- nepravilni otkucaji srca

- pogoršanje vida

- zujanje u ušima

- bol u grudima

- tremor mišića

žena

Shutterstock

 

Kako da merite pritisak kod kuće?

Da biste dobili pravu vrednost krvnog pritiska, pre nego što ga izmerite, odmorite pet minuta. Zatim sedite za trpezarijski sto, naslonite se, a oba stopala treba da budu na podu. Levu ruku laktom naslonite na sto, a šaku  držite u visini srca. Opustite ruku i šaku. I vi treba da budete opušteni i da sedite mirno. Obmotajte manžetnu oko nadlaktice jedan centimetar iznad lakta. Podignite odeću, da bude direktno na koži. Merenje pritiska preko odeće može povećati njegovu vrednost.

Na šta da obratite pažnju?

- Ukoliko vam pritisak varira i treba da ga pratite, merite ga svakog dana u isto vreme. Obično je najniži ujutro, a tokom dana poraste. To treba raditi najmanje 3 dana, a poželjno je 7 dana.

- Dok merite pritisak, nemojte da pričate, jer tako možete privremeno povećati gornji do 15 podeoka.

- Ako vrednost koju je aparat pokazao nije ona koju ste očekivali, izmerite pritisak dva puta, sa pauzom od 10 minuta između merenja. Ako se rezultati razlikuju za 5 ili više podeoka, izmerite i treći put.

- Digitalni aparat za merenje pritiska nemojte da držite blizu uređaja koji emituju elektromagnetna zračenja, kao što su mobilni telefoni.

Pritisak ne treba meriti:

- pola sata posle obroka, pušenja i kafe

- pola sata posle fizičke aktivnosti

- ako imate potrebu da idete u toalet

Ostali faktori koji mogu uticati na visinu krvnog pritiska su stres, osećaj hladnoće, bol, otežano disanje, kao i neki lekovi.

Komentari (0)
Loading