Simptom se javlja na ovom delu tela: Doktor otkrio kako izgleda znak dijabetesa na koji ljudi ne obraćaju pažnju

Vesti 10.03.2024 16:30 0

Dijabetes je oboljenje koje ne boli, ali može imati teške posledice na organizam. Zato je važno otkriti ga na vreme.

žena

Shutterstock

Dijabetes je ozbiljno zdravstveno stanje koje izaziva visok nivo šećera u krvi. Lek za ovo oboljenje ne postoji, ali postoje tretmani koji pomažu u ublažavanju simptoma i drže nivo šećera pod kontrolom. Zato je važno primetiti bilo kakve rane simptome dijabetesa.

Doktor opšte prakse Pol Etlinger otkrio je za „Dejli ekspres“ jedan neobičan znak koji je lako prevideti, a ukazuje na ovo stanje - gubitak dlaka na jednom delu tela. Doktor kaže da opadanje dlaka na potkolenicama može biti simptom dijabetesa. "Znakovi na koje treba obratiti pažnju su trnci i obamrlost u stopalima, gubitak dlaka na potkolenicama zbog loše cirkulacije, glatka koža i prestanak znojenja, kao i rane i grčevi u listovima", naveo je doktor.

žena

Shutterstock

 

Osim toga, utrnuli nožni prsti mogu biti znak da je šećer u krvi previše visok duže vreme. To se stanje naziva periferna neuropatija i javlja se kada su nervi oštećeni. "Bilo šta od ovoga može da znači da imate dijabetes. Dakle, važno je pratiti nivo šećera u krvi i redovno pregledati noge i stopala", zaključio je doktor.

 

Komentari (0)
Loading