Podmukla bolest koja može da nas oslepi: Dr Đurić otkriva da očni pritisak gotovo da nema tegobe, "kada nastanu, za vid može biti kasno"

Slobodanka Ćorić Vesti 11.03.2024 12:38 0

Povećani očni pritisak nema veze sa visokim telesnim pritiskom

oči

Shutterstock

Očni pritisak dovodi do oštećenja nerava što može uzrokovati gubitak vida. Očni pritisak je glavni uzrok slepila. Može postepeno da ošteti vid, tako da ne primetite gubitak vida do kraja bolesti. Očni pritisak izaziva kolaps krvnih sudova koji inerviraju nervna vlakna optičkog diska.

Lizirana krv, nervna vlakna počinju da se suše i onda vid počinje da slabi. Simptomi su gubitak vida na oba oka, bol u oku, mučnina i povraćanje, zamagljen vid, crveno oko. Ako primetite bilo koji od simptoma, obratite se očnom lekaru na vreme.

Povišen očni pritisak je podmukla bolest koja može da dovede do slepila.Opasna je jer gotovo da nema tegobe, a kada nastanu, za vid može biti kasno. Koliki je normalan očni pritisak, kakve tegobe osećaju pacijenti ako on skoči i da li se ovo stanje leči, rekla je dr Ivana Đurić, lekarka opšte prakse.

– Da bi oko normalno funkcionisalo i imalo normalan oblik, očni pritisak treba da se kreće od 8 do 12 donji i do 21–22 milimetara živinog stuba gornji. Ukoliko je pritisak niži, oko postaje meko, a ako je viši, postaje tvrdo – objašnjava dr Đurić.

Povećani očni pritisak nema veze sa visokim telesnim pritiskom.

– On nastaje kada se začepe kanali koji odvode tečnost iz oka. Jednom kada se ti kanali začepe, tečnost iz oka prestaje da se odvodi, a nastavlja da se stvara i pritisak raste. Taj proces je postepen i vrlo često bez ikakvih tegoba – kaže dr Đurić.

Očni pritisak takođe može da skače i iz drugih razloga, kao što su povrede, nasleđe, korišćenje steroida…

– Zamislite oko kao balon koji viši na peteljci. Balon je očna jabučica, a peteljka je nerv koji informacije iz našeg oka prevodi u mozak na dalju obradu. Kako pritisak raste, tako raste i pritisak na očni nerv, koji postepeno počinje da propada, što dovodi do razvoja bolesti koja se zove glaukom.

Nažalost, povišen pritisak ne stvara osetljive i prepoznatljive tegobe sve dok ne bude kasno i sve dok ne dođe do oštećenja očnog nerva i do glaukoma.

– Jedini način da pretpostavite da ga imate je da ga redovno kontrolišete, posebno u sledećim situacijama: ukoliko neko u porodici ima očni pritisak ili glaukom, ukoliko ste astmatičar, bolujete od hroničnog bronhitisa ili iz bilo kog drugog razloga primate kortikosteroide. I starije osobe su pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja, kao i osobe koje su imale povrede očiju. Neke studije su pokazale i da žene u menopauzi mogu da budu pod povećanim rizikom od razvoja ovog stanja.

Prema njenim rečima, povišeni očni pritisak može da se leči.

– Terapiju određuje oftalmolog, uglavnom ide na recept i jednom započeta terapija najčešće je doživotna. Važno je napomenuti da je bitno da se terapija redovno koristi. Jednom kada dođe do oštećenja očnog nerva, povratka na staro više nema

Komentari (0)
Loading