Statistički podaci govore da u svetu čak 25 odsto populacije u ovom trenutku ima neki problem sa jetrom, posebno masnu jetru. Prof. dr Tamara Milovanović, sa Klinike za gastroenterohepatologiju UKCS navodi da veliki broj pacijenata umire od preteranog konzumiranja alkohola i hrane.
"Mislim da populacija nije dovoljno svesna posledica na zdravlje zloupotrebe alkohola i preterivanja u hrani, a i mislim da ne postoji svesnost kada nešto što se zove merak pređe u zavisnost", ističe profesorka.
Kratkoročne posledice uglavnom svako od nas oseti u nekom trenutku kada previše pojede ili previše popije. Dugoročno, bolest počinje kao masna jetra, ali zato što ljudi uglavnom kriju i guraju pod tepih kada osete tegobe zbog zloupotrebe alkohola, lekarima se javljaju sa već uznapredovanom bolešću.
Zato su procene da preko tri miliona ljudi godišnje umire zbog posledica zloupotrebe alkohola, dodaje prof. Milovanović, a oko četvrtine pacijenata s cirozom jetre ima je upravo zbog zloupotrebe alkohola.
"Naizgled bezbedne i lako dostupne supstance mogu da izazovu oštećenje jetre sa ozbiljnom i vidljivom žuticom. U većini su, nažalost, oni koji koriste razne čajeve i suplemente, ne razmišljajući da mogu više da naškode sebi nego da pomognu. Sa konzumacijom energetskih pića uglavnom preteruju mladi, a još ih kombinuju sa alkoholom što dodatno pojačava štetno dejstvo na jetru", rekla je ona.
Znaci upozorenja da je jetra ugrožena
Bolesti jetre često napreduju tiho i potajno, a pacijenti nemaju izražene tegobe, napominje dr Milovanović.
"To može biti malaksalost, mučnina, nelagodnost u stomaku, zato je važno redovno kontrolisati nalaze jetre i raditi ultrazvuk, kako bi se na vreme reagovalo i sprečilo dalje napredovanje bolesti jetre“, ističe doktorka Milovanović.
Kada su u pitanju bolesti jetre uzrokovane zloupotrebom alkohola, pacijenti najčešće dolaze sa uznapredovalom bolešću i teškim komplikacijama kao što su krvarenje, žutica, pojava tečnosti u trbuhu i poremećaj stanja svesti.
"Preživljavanje je često ugroženo u tim slučajevima. Kad pacijenti budu smešteni u bolnicu, rizik od smrtnog ishoda je deset puta veći nego kod pacijenata koji se leče zbog stabilne bolesti jetre", naglašava prof. dr Tamara Milovanović.