Pogledajte vaša stopala: Neki znaci, poput svraba i vena otkrivaju da važan organ u telu ne radi kako treba

Vesti 10.01.2024 14:26 0

Jetra je jedan od najvažnijih organa, a na osnovu stanja i izgleda stopala može da se vidi da li je zdrava.

žena

Shutterstock

Jetra održava ključne funkcije u organizmu, poput izbacivanja toksina i pretvaranja hrane u energiju. Njeno oštećenje može imati ozbiljne posledice. Kiropraktičar, doktor Erik Berg upozorio je da nekada prema stanju stopala možemo da prepoznamo da li jetra ne funkcioniše kako treba, piše „Miror“.

Crvene i smeđe fleke

Doktor Berg kaže da je ovaj simptom često povezan s dijabetesom, ali može značiti i probleme s jetrom. "Ako neko ima cirozu, hepatitis ili tešku masnu jetru, cirkulacija je toliko loša u donjem delu tela da ćete videti male crvene i smeđe mrlje na stopalima. To mogu biti ljuskave tačkice ili mrlje koje izgledaju poput modrica", objasnio je.

Svrab stopala

Ljudi ponekad sumnjaju da imaju gljivice kada ih svrbe stopala, ali to može ukazivati i na to da nešto nije u redu s jetrom. Doktor Berg kaže da osobe s oboljenjima jetre imaju češće gljivične infekcija, ne samo na stopalima nego i na noktima.

Paučinaste vene

Ako na nogama uočite paučinaste vene, proverite je li sve u redu s vašom jetrom, savetuje doktor. "Paučinaste vene će se pojaviti kada jetra više nije u stanju da reguliše estrogen pa on pluta telom. Problem je to što on može oštetiti jetru i uzrokovati bolest masne jetre, i probleme sa žučnim kanalima, što može dovesti do stvaranja žučnih kamenaca."

pete

Shutterstock

 

Suve i ispucale pete

Često su znak ozbiljnog nedostatka omega 3 masnih kiselina. Dr Berg je objasnio: "Jetra proizvodi žuč, a žuč pomaže razgradnju i apsorpciju vitamina topivih u mastima, kao i hranljive stvari topive u mastima poput omega 3 masnih kiselina. Ali, uz lošu funkciju jetre, ne proizvodimo količinu žuči koja nam je potrebna za ekstrakciju omega 3 masnih kiselina."

Stanje noktiju

Postoji pet stanja noktiju na nogama koja nastaju s oštećenjem jetre - distrofični nokti, onihomikoza, leukonihija, onihoreksija i zakrivljen nokat. Distrofični nokti su deformisani i debeli. Onihomikoza se odnosi na gljivičnu infekciju nokta. Leukonihija su bele linije koje idu preko nokta ili tačkice, a onihoreksija su neravnine. Zakrivljen nokat izgleda poput naopako okrenute kašike.

Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, nemojte se odmah brinuti jer sve navedeno može biti simptom i drugih bezopasnih stanja. Najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading