Muči vas visok pritisak? Uradite ovu laku vežbu i snizićete ga za 2 minuta!

Vesti 04.02.2024 14:29 0

Jednostavna vežba koja dokazano smanjuje pritisak može da se radi bilo gde.

žena

Shutterstock

Zidno sedenje je jednostavna vežba i može se raditi bilo gde. Inače je namenjena jačanju nogu i leđnih mišića, a poslednja istraživanja otkrivaju da pomaže i snižavanje pritiska.

Nedavna studija objavljena u časopisu „British Journal of Sports Medicine“ pokazala je da ova vežba može pomoći u snižavanju pritiska bolje od drugih oblika vežbanja, uključujući aerobne aktivnosti, vežbanje s tegovima ili intenzivne intervalne treninge. Druga analiza pokazala je da samo 8 minuta ove vežbe, tri puta nedeljno, može dovesti do značajnog smanjenja krvnog pritiska.

žena

Shutterstock

 

Kako se radi vežba?

Stanite leđima okrenutim ka zidu. Napravite nekoliko koraka napred. Držite stopala u širini kukova i klizite leđima niz zid dok kolena ne budu pod uglom od 90 stepeni, kao da sedite na stolici. Što dublje čučnete, to će vežba biti intenzivnija.

Kako biste ostvarili korist za kardiovaskularno zdravlje, potrebno je ostati u poziciji zidnog sedenja 2 minuta, pa odmarati 2 minuta. Ponovite 4 puta, što znači da će s pauzama sve trajati samo 14 minuta!

žena

Shutterstock

 

Koliko snižava pritisak?

Prosečno, redovna vežba smanjuje gornji krvni pritisak za 10 podeoka, a donji za 5 podeoka, pokazala su istraživanja. Autor studije Džejmi Odriskol kaže da bilo koje vežbanje može smanjiti krvni pritisak, ali ako niste skloni fizičkoj aktivnosti i želite da izbegnete uzimanje lekova, ova vežba je dobar način da snizite pritisak. U istraživanju je učestvovalo 15.827 osoba, a naučnici su proučavali delovanje na krvni pritisak tri izometrijske vežbe, među kojima je bila i ova.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading