Hrana koju jedemo za praznike kod mnogih izaziva nadutost: Dijetolog otkriva sedam načina kako da se izborite sa ovim problemom

Olja Jelić Vesti 27.12.2023 11:45 0

Kirsten je otkrila da postoji nekoliko načina da se osećate manje naduto kada uživate u bogatoj trpezi

Božićna trpeza

Shutterstock

Božić je vreme kada mnogi od nas sebi dopuštaju da jedu do mile volje. Ali, to uživanje u hrani moglo bi kod nekih da stvori probleme sa probavom. Uz bogatu ponudu poslastica i slatkiša, moguće je da pojedete malo više nego što vaš želudac može da podnese, a to može stvoriti nadutost, piše The U.S. Sun.

Dijetelog Kirsten Džekson otkrila je za Sun Health kako da izbegnete probleme sa probavom za praznike. "Glavni problem sa božićnom hranom je sama količina hrane. Često želimo da okrivimo određenu hranu, ali zapravo smo samo preterali", pojasnila je.

Kirsten je rekla da takođe vredi pogledati što nam je na tanjiru kako bismo objasnili našu nelagodu. Otkrila je da prokelj kod nekih ljudi zapravo može da izazove osećaj nadutosti jer sadrži puno fruktana, vrstu ugljohidrata koju razgrađuju naše crevne bakterije.

"Svako ima različite nivoe tolerancije na fruktane, tako da neki ljudi možda neće imati nikakvih problema, dok bi drugi mogli biti prilično osetljivi", rekla je.

Kirsten je otkrila da postoji sedam načina da se osećate manje naduto kada uživate u bogatoj trpezi uobičajenoj za ovo doba godine.

1. Držite se tri obroka dnevno

"Neki ljudi tokom praznika između obroka jedu razne poslastice i čokoladu. Drugi, pak, ne jedu duže vreme, a onda preteraju sa božićnom večerom jer su jako gladni", istaknula je dijetetičarka.

Kirsten je preporučila da se "držate rutine tri glavna obroka dnevno, sa razumnim međuobrokom ako je potrebno".

2. Veličina porcije je ključna

Kirsten je preporučila: "Ako znate da određena hrana uzrokuje probleme, pokušajte je jesti, ali u manjim obrocima. "Moji su klijenti često iznenađeni koliko hrane mogu tolerisati kada prihvate ovaj pristup", dodala je.

Božićna trpeza

Shutterstock

 

3. Koristite probavne enzime

Dijetetičarka je predložila konzumaciju posebnih probavnih enzima za ublažavanje nadutosti.

"Laktaza je korisna za razgradnju laktoze u mlečnim proizvodima za vas ako imate intoleranciju, a alfa-galaktozidaza je korisna za one namirnice koje sadrže luk i beli luk", rekla je.

4. Ne preterujte s lukovima

"Pokušajte da smanjite unos luka i belog luka", preporučila je Kirsten.

"Ova hrana je teška za probavu za većinu ljudi pa bi jednostavne zamene kao što je priprema vlastitog sosa bez luka i belog luka mogle pomoći", istaknula je.

5. Ne zaboravite na vlakna

"Mnoga praznična hrana sadrži malo ili nimalo vlakana", rekla je Kirsten.

Izostavljanje ove ključne hranjive materije iz naše ishrane može imati više učinka nego što mislite.

"To može daa uzrokuje usporavanje rada creva, što uzrokuje veću nelagodu. Dobri izvori vlakana uključuju povrće i žitarice poput zobi i smeđeg pirinča", objasnila je dijetetičarka.

"Dakle, možete razmisliti o konzumaciji zobenih kolača sa sirom umesto belih krekera ili da jednostavno pola ili trećinu vašeg tanjira čini povrće tokom glavnih obroka", dodala je.

6. Krećite se između obroka

Koliko nas je većinu Božića provelo izležavajući se na kauču? Lakše je nego što mislite da zaboravite na vežbanje tokom praznika. Ali manje aktivnosti zapravo može da uspori rad creva i učiniti da se osećate još neugodnije, rekla je Kirsten.

"Umesto toga razmislite o laganoj zimskoj šetnji ili odvojite 20 minuta za sebe i vežbajte jogu", predložila je.

7. Ograničite unos alkohola

Kirsten je rekla da mnogi ljudi tokom praznika piju alkohol više nego inače, a neki počnu već za doručak. To može uzrokovati probavne probleme.

Božićna trpeza

Shutterstock

 

"Ne morate da izbegavate alkohol, ali razmislite o tome da pijete kasnije tokom dana, zamenite alkoholna i bezalkoholna pića i imajte zalihe ukusnih bezalkoholnih alternativa", preporučila je Kirsten.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading