Bolje ih zaobiđite: Ove namirnice ne kupujte kada su na akciji, samo ćete baciti pare!

Vesti 13.12.2023 08:02 0

Svi volimo da kupimo nešti kada je na sniženju i tako uštedimo novac. Ali, ipak treba obratit ipažnju na hranu koja je na akciji i ne zaletati se.

žena kupuje hranu

Shutterstock

Mleko i mlečni proizvodi

Vrlo često su na sniženju, naročito u popodnevnim i večernjim satima. Ako se u vašem domaćinstvu ne koriste veće količine mleka i mlečnih proizvoda, nemojte kupiti veće zalihe ni veća pakovanja na sniženju jer ne mogu dugo da stoje. Naime, mleko se može čuvati u frižideru do 7 dana, a jogurt do 14 dana. Ali to zavisi i od mesta na kojem stoji u frižideru. Mleko ne treba držati u vratima već na unutrašnjoj polici. Dakle, osim ako niste sigurni da možete u roku potrošiti kupljene namirnice, bolje je platiti punu cenu ili kupiti manje pakovanje koje neće stajati danima u frižideru, piše „Eat This Not That“.

Meko voće

Kada kupujete kivi, avokado i druge vrste mekog voća, testirajte laganim pritiskom jer ćete tako najbolje otkriti u kakvom je stanju to voće, odnosno je li prezrelo ili ne. Ako naiđete na tamnozeleni avokado na sniženju koji je prilično mekan na dodir, nemojte ga kupiti. Avokado može potrajati do 4 dana od dana kupovine ako ga držite u frižideru, ali ako kupite mekani avokado, mogao bi da propadne pre nego što ga pojedete.

Udubljene konzerve

Svi znamo da konzervirana hrana ima dug rok trajanja, ali to ne važi uvek. Naime, ako su na konzervi veća udubljenja onda je možda hrana pokvarena. Kako savetuje američko Ministarstvo poljoprivrede, treba izbegavati takve konzerve jer kroz rupe mogu proći potencijalno štetne bakterije. Isto važi i za sve limenke ili tegle koje su ispupčene na stranicama ili poklopcima.

Velika pakovanja začina

Iako se sušeni začini neće nužno pokvariti, poput svežih proizvoda, vremenom gube ukus i aromu, posebno nakon što se otvore. Dakle, koliko god možda voleli cimet, ako nećete potrošiti sniženu bocu u roku od tri do šest meseci, nemojte da je kupite. Umesto toga, odlučite se za manja pakovanja začina koje možete iskoristiti u kraćem roku.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading