Doktor upozorava: Ovaj predmet u kuhinji niko ne pere, a na njemu najčešće živi salmonela

Vesti 11.12.2023 15:16 0

Kada čistimo kuhinju, nikad ne pomislimo na teglice sa začinima. Uvek operemo daske za sečenje, radnu površinu, sudoperu, čak i kantu za đubre, a bočice sa začinima retko.

žena

Shutterstock

Prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine u Americi ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Istraživanje je objavljeno u „Journal of Food Protection“, a urađeno je na 317 odraslih osoba koje su imale zadatak da pripreme iste ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada zarazi neku površinu.

Posle kuvanja, uzimani su uzorci iz kuhinja kako bi se proverilo prisustvo salmonele. Predmeti s najvećom učestalošću kontaminacije bili su posude za začine. Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto boca sa deterdžentom, dok ostali predmeti uopše nisu bili kontaminirani.

žena

Shutterstock

 

Doktor Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi posle jela i kuvanja ne brišu posude sa začinima. Istraživanje je pokazalo da svaka posuda koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svesni.

Obratite pažnju na prljave ruke, kuhinjski pribor i radnu površinu. Izbegavajte da jedete nedovoljno termički obrađeno meso, kolače sa sirovim jajima, skuvanu hranu koja dugo stoji van frižidera i jela koju su više puta podgrevana.

Koji su simptomi salmonele?

– mučnina i povraćanje

– proliv

– bol u stomaku

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv u stolici

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading