Nega kože tokom zime može biti jednostavnije ako dodate u svoju ishranu ove ukusne i hranljive namirnice bogate antioksidansima i vitaminima, koji će usporiti starenje kože i pomoći će vašoj koži da izgleda zdravo tokom zimskih meseci.
U prostorijama je već veoma suvo, a napolju — kiša, hladan vetar. U takvim uslovima pati ne samo naše raspoloženje, već i koža. Letnji ten je izbledio. Nega kože tokom zime zahteva više vremena. Često zimi koža postaje posebno osetljiva, suši se, pocrveni, a pred nama je duga zima. Ne morate trčati u apoteku po kompleks skupih vitamina, jer pravi vitamini se mogu dobiti od zimskog voća i zdravih namirnica.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Bundeva

Shutterstock
Jedna od najukusnijih i najdostupnijih namirnica tokom zime je bundeva. Često je nazivaju superfudom, i s pravom. Ova biljka sadrži ogromne količine beta-karotena, koji doprinosi lepoti kože. Takođe u bundevi ima puno pektina, minerala, retkih vitamina T i K, vitamina C, B1, B2, B5, E, nikotinske kiseline. Retki vitamin T pomaže sagorevanju masnih naslaga i pojačava metaboličke procese. Krem supe, kaše, čorbe, pite – od bundeve možete napraviti više od stotinu ukusnih i zdravih jela. Prednost ove namirnice je da tokom procesa skladištenja ne gubi hranljive materije.
Nar

Shutterstock
Nar je odličan proizvod za zdravlje i lepotu kože. Izvor je vitamina K, C, B9 i B6, folata, gvožđa, kalijuma, fosfora i kalcijuma. Da bi se iz ploda izvukla maksimalna korist, kora nara se može osušiti i od nje praviti čaj za poboljšanje probave, usporavanje starenje kože, uklanjanje toksina i jačanje imuniteta.
Smrznuto bobičasto voće

Shutterstock
Tokom zime posebno je važno uključiti voće u ishranu. Ponekad ne možemo obezbediti sezonsko voće, ali uvek možemo pronaći smrznuto bobičasto voće poput malina, borovnica, višanja, ribizle koje imaju isto toliko hranljivih sastojaka kao u jeku leta. Bobice su korisne za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, prepune su vitamina C koji jača imunitet I doprinosi generalno zdravlju tokom hladnih meseci, piše Lepota i Zdravlje.
Japanska jabuka Kaki
Japanska jabuka Kaki u radnje dolazi ukusna i zrela, ponekad čak i previse zrela: čim si je kupila moraš je hitno pojesti.

Shutterstock
Japanska jabuka Kaki sadrži proteine, masti i ugljene hidrate koji su korisni za žene, ovo voće je bogato vitaminima grupe B, A, E, H i K. Pored toga, japanska jabuka Kaki ima likopen i fizitin, koji usporavaju proces starenje kože, smanjuju holesterol. Ovo voće ima visoku koncentraciju kalijuma, što pozitivno utiče na bubrege i smanjuje otećenost.
Citrusi
Stiže sezona prehlade, lekari savetuju dodavanje što više hrane koja sadrži vitamin C u ishranu. U radnjima uvek možete pronaći pomorandže, mandarine, limuni, limete, grejpfrut, pomelo. Ovo voće poseduje jak antiinflamatorni efekat koji podržava imunitet.

Shutterstock
Pomorandže i mandarine ne samo da se bore protiv prehlade, već i pomažu u obnavljanju strukture kože zahvaljujući vitaminima A, C, E, PP, D, kao i B1 i B2. Bogata lista mikronutrijenata koju poseduju citrusi čini izgled kože svežijim, zdravijim, sprečavajući ranu pojavu bora i gubitak vlage.
Ukoliko vam ne prija hladnoća I zima, počastite sebe gorkom čokoladom (što manje šećera ima, to bolje). Ne samo da će poboljšati vase raspoloženje, već će podržati telo tokom sezone prehlade. Da biste se ređe razbolevali i izgledali lepše, u ishranu morate uključiti i papriku, šargarepu, orašaste plodove, više zelenila i cveklu. Ovi proizvodi nadoknađuju nedostatak hranljivih sastojaka tokom zime, podmalđuju kožu i održavaju vas imuni system I generalno zdravlje.
Bonus Najžena: