Većini Srba bilo koji obrok tokom dana nezamisliv je bez hleba. Mnogi ga čak jedu i uz testeninu ili krompir. Na tržištu postoji mnoštvo različitih vrsta hleba, ali većina ljudi se odlučuje za beli hleb – najjeftiniji je i lakše dostupan.
Posljednji podaci pokazuju da stanovnici Srbije godišnje pojedu prosečno 135 kilograma hleba po osobi. Jedino su Turci ispred nas sa neverovatnih 199, 6 kilograma, a najmanje hleb jedu stanovnici Indije, samo 1,75 kg godišnje po stanovniku). Ali, lekari upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba može imati nekoliko neželjenih posledica po naše zdravlje, prenosi „Medical News Today“.
Debljanje
Visoki unos jednostavnih ugljenih hidrata, poput belog hleba, može dovesti do nakupljanja kilograma, odnosno nepoželjnog debljanja.
Povećan rizik od dijabetesa
Stručnjaci takođe upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba povećava rizik od dijabetesa. Hrana bogata ugljenim hidratima, poput hleba, uzrokuje nagli porast šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do ozbiljnijih problema poput srčanih bolesti, gubitka vida i bolesti bubrega, zbog čega je važno održavati nivo šećera u krvi pod kontrolom.
Problemi s kožom
Osim problema s viškom kilograma i rizika od dijabetesa, prekomerna konzumacija hleba može dovesti do problema s našom kožom. Istraživanja su pokazala da unos hrane s visokim glikemijskim indeksom, kao što je beli hleb, pogoršava stanje kože, uzrokuje pojavu bubuljica ili akni.
Zatvor
Problemi s probavom još su jedan neželjeni efekat prekomerne konzumacije hleba. Nedostatak vlakana u ishrani može izazvati poremećaje u radu probavnog sistema, što, između ostalog, rezultira i zatvorom. Zato je ključno paziti na unos hleba i održavati uravnoteženu ishranu radi očuvanja zdravlja, prenosi Klik.hr.
Bonus video: