OBRATITE PAŽNJU Evo kad kašalj može biti znak ozbiljnog oboljenja srca

Slobodanka Ćorić Vesti 09.10.2023 16:53 0

Iako ga mnogi ignorišu, lekari upozoravaju da se obratite lekaru ako kašalj traje duže od tri nedelje ili vremenom postane intenzivniji

grlo

Shutterstock

Iako je povremeni kašalj sasvim normalan, kašalj koji dugo ne prolazi može biti znak određenog zdravstvenog problema, uključujući i srčane probleme. Prema klinici Mejo, kašalj se smatra akutnim ako traje manje od tri nedelje, a hroničnim ako traje duže od osam nedelja.

Najčešći uzroci su uglavnom prehlada ili grip, alergija, astma ili bronhitis. Međutim, postoje i neke druge bolesti kod kojih je kašalj jedan od prvih simptoma, a jedan od njih je bolest srca. Iako ga mnogi ignorišu, lekari upozoravaju da se obratite lekaru ako kašalj traje duže od tri nedelje ili vremenom postane intenzivniji.

Ali kako prepoznati da kašalj može biti znak srčane bolesti? Postoji nekoliko znakova koji to ukazuju. Ako se uz kašalj koji ne prolazi dugo vremena jave simptomi kao što su nelagodnost u grudima, vrtoglavica, otežano disanje ili mučnina, lekari kažu da bi to moglo biti oboljenje srca.

Lekari objašnjavaju da postoje dve vrste srčanog zastoja, levo i desno. Kada dođe do zastoja na levoj strani, krv, ali i sva tečnost, povlači se u pluća, izazivajući otežano disanje i kašalj. U većini slučajeva kašalj je mokar, ne jenjava vremenom, a vrlo često je prisutna i ružičasta sluz.

 

Komentari (0)
Loading