Smanjuje glad i ubrzava varenje: Ova voda može biti odličan saveznik u mršavljenju, ali samo u jednoj količini

Izvor: Ana Klikovac Vesti 22.01.2025 21:33 0

Nova analiza objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health sugeriše da mineralna voda može pomoći u mršavljenju...

gojaznost

Shutterstock

Mineralna voda može blago poboljšati metabolizam glukoze, što može pomoći u mršavljenju, ali su njeni učinci premali da bi se na njih oslonili bez zdrave ishrane i fizičke aktivnosti.

Studija istražuje ulogu mineralne vode u mršavljenju, sugerišući da bi mogla poboljšati metabolizam glukoze slično učincima koji se uoče kod hemodijalize. Međutim, koristi su vrlo male i ne mogu zameniti osnovne faktore za kontrolu telesne težine poput ishrane i fizičke aktivnosti.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

vežba

Shutterstock

 
Uloga mineralne vode u mršavljenju

Nova analiza objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health sugeriše da mineralna voda može pomoći u mršavljenju blagim poboljšanjem unosa glukoze u krvi i njenog metabolizma – procesa kojim telo pretvara energiju. Međutim, efekti su minimalni, što znači da sama mineralna voda nije pouzdano rešenje za mršavljenje.

Prema autoru studije, nema prečaca do efikasnog mršavljenja. Redovna fizička aktivnost i uravnotežena ishrana ostaju ključni, a dugoročni efekti konzumiranja velikih količina mineralne vode još uvek nisu poznati.

Potencijalni mehanizmi delovanja mineralne vode

Mineralna voda često se smatra potencijalnom pomoći u mršavljenju jer može stvoriti osećaj sitosti, pomaže u obuzdavanju gladi, a veruje se i da ubrzava varenje i snižava nivo šećera u krvi.

kisela voda

Shutterstock

 

Međutim, autor studije naglašava da tačni mehanizmi pomoću kojih mineralna voda može smanjiti nivo glukoze u krvi i podržati kontrolu telesne težine još nisu u potpunosti razjašnjeni. Oslanjajući se na prethodno objavljena istraživanja, uporedio je proces ispijanja mineralne vode sa hemodijalizom, procesom u kojem se krv filtrira (dijalizuje) kako bi se uklonili otpad i višak tečnosti kada to bubrezi više ne mogu da rade sami.

Uporedna analiza sa hemodijalizom

Hemodijaliza čini krv alkalnom, prvenstveno stvarajući ugljen-dioksid (CO2). Slično tome, CO2 iz mineralne vode apsorbuje se kroz sluzokožu želuca i brzo se pretvara u bikarbonat (HCO3) u crvenim krvnim zrncima. Ovaj proces alkalizacije ubrzava apsorpciju i korišćenje glukoze aktiviranjem ključnih enzima u crvenim krvnim zrncima, objašnjava autor studije za SciTechDaily. Klinička opažanja tokom hemodijalize pokazuju da nivoi glukoze u krvi opadaju dok krv prolazi kroz dijalizator, uprkos višem nivou glukoze u rastvoru dijalizata na početku, dodaje.

Minimalni uticaj na gubitak težine

Dok ova otkrića sugerišu da mineralna voda može neizravno podstaći gubitak težine povećanjem unosa i korišćenja glukoze u krvi, kontekst je ključan, naglašava autor. Tokom tipične četvoročasovne terapije hemodijalize, oko 48.000 ml krvi protokuje kroz dijalizator, što rezultira korišćenjem oko 9,5 g glukoze tokom terapije, objašnjava.

mršavljenje

Shutterstock

 

,,S obzirom na ovo minimalno smanjenje glukoze, uticaj CO2 u mineralnoj vodi nije samostalno rešenje za mršavljenje. Uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost i dalje su ključne komponente održivog upravljanja telesnom težinom", insistira. ,,Takođe, pijenje mineralne vode može imati neke loše efekte na probavni sistem, posebno za osobe sa osetljivim želucem ili već postojećim gastrointestinalnim stanjima. Primarni problemi uključuju nadutost, gasove i, u nekim slučajevima, pogoršanje određenih simptoma povezanih sa probavnim poremećajima, poput sindroma iritabilnog creva ili gastroezofagealne refluksne bolesti", ističe.

Umerenost je najbolja

,,Umerenost je ključna za izbegavanje neugodnih nuspojava, ali i za istovremeno uživanje u mogućim metaboličkim koristima mineralne vode", kaže. Komentarišući analizu, profesor Sumantra Rej, izvršni direktor NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, je rekao: ,,Iako postoji hipotetska povezanost između mineralne vode i metabolizma glukoze, to još nije dovoljno istraženo u kontrolisanim studijama koje uključuju ljude."

sok

Shutterstock

 

Iako ova studija potvrđuje prethodna istraživanja, ne pruža dovoljno dokaza na temelju kojih bi se dale preporuke za preventivnu ili terapijsku upotrebu mineralne vode. Osim toga, sve potencijalne koristi moraju se odvagnuti u odnosu na potencijalne štete gaziranih pića koja mogu sadržavati natrijum, glukozu ili druge aditive. 

 

 

Bonus video:

Komentari (0)