Ako frižider ne čistite često, on može postati skladište zaboravljene hrane, prepun mrlja i neprijatnih mirisa.
"Čist, organizovan frižider nije samo estetski prijatniji, on vam takođe može pomoći da manje bacate i uštedite novac i duže održite svežinu hrane", objasnila je za Real Simple profesionalna organizatorka Džen Robin.
1. Hrana kojoj je istekao rok trajanja
Nema apsolutno nikakvog razloga da čuvate hranu kojoj je istekao rok trajanja. Robin savetuje da počnete s mlečnim proizvodima kao što su mleko, jogurt i sir. "Onda bacite ostatke od prošle nedelje", dodala je.
Na kraju, proverite posude za voće i povrće. "Rešite se proizvoda koji su uveli, sluzavi ili se više ne mogu spasiti", rekla je Robin.
Shutterstock
"Izdvojite pet minuta jednom nedeljno da proverite artikle kojima je istekao rok trajanja", dodala je.
2. Sosevi koje nikada ne koristite
Nema razloga da čuvate soseve koje nikada nećete koristiti. "Svi mi imamo onu jednu flašicu sosa kojeg smo mislili da probamo, ali nikad nismo", rekla je Robin.
Ona predlaže da se zapitate jeste li koristili sos u proteklih šest meseci ili da li vam se sviđa uopšte. "Ako je odgovor ne, vreme je da se oprostite od njega", objasnila je stručnjakinja.
Shutterstock
Što se tiče soseva koje volite ili redovno koristite, poput kečapa i majoneza, Robin preporučuje da ih pohranite u prozirne, lako dostupne posude. "Lakše ih je videti i dohvatiti", rekla je.
3. Hrana koju ne volite
"Kupili ste trendi novu grickalicu ili zdravu hranu koja vam se nije svidela? Ne dopustite da stoji u frižideru i zauzima prostor. Ako je nećete jesti, vreme je da je bacite", objasnila je Robin.
4. Misteriozne posude
Svi mi imamo posude za hranu ili kesice u kojima se nalaze ostaci hrane ili drugi predmeti kojih se možda ne sećamo da smo ih tamo stavili. Njih se morate rešiti.
"Ako je neprepoznatljivo i ne možete da se setite šta je ili kada ste to stavili u frižider, vreme je da se oprostite od toga. Nemojte da rizikujete", istakla je Robin.
Kako biste izbegli ovaj problem u budućnosti, stručnjakinja savetuje da koristite prozirne, označene spremnike za ostatke.
5. Polomljene ili stare posude za hranu
Bilo da se radi o posudi koju ste slučajno stavili u mašinu za sudove ili onoj koja je toliko stara da joj poklopac više ne odgovara, posude za hranu nisu zamišljene da traju večno i verovatno ne održavaju vašu hranu svežom.
Shutterstock
"To ne pomaže vašem frižideru da ostane organizovan. Ulažite u spremnike za hranu koji su dizajnirani za skladištenje u frižideru. Oni će vaš prostor učiniti učinkovitijim i vizualno ugodnijim", otkrila je Robin.
6. Iste namirnice u različitom pakovanju
Svi ponekad u frižideru držimo otvorene tri flaše istog sosa. Nije to toliko strašno, ali imajte na umu da te flaše zauzimaju dosta prostora u frižideru.
"Imate li tri otvorene flaše istog sosa od paradajza ili više polupraznih flaša dresinga za salatu? Spojite ili bacite duplikate", rekla je Robin.
7. Staro pakovanje sode bikarbone
Otvoreno pakovanje sode bikarbone odličan je način da sprečite neprijatne mirise iz frižidera. Ali ono ne traje večno.
Ako ste primetili probleme s neprijatnim mirisom, verovatno je vreme da kupite novo pakovanje. Sodu bikarbonu nakon otvaranja treba zameniti svakih 30 dana.
Bonus video:
Možda vas zanima…
