Nekada je bila muško, a sada je misica: Prva transrodna žena koja je osvojila titulu Mis Portugala i ušla u istoriju

Anđela Jovanović Vesti 09.10.2023 15:55 0

Marina Mačete osvojila je titulu Mis Portugala i postala je prva transrodna žena kojoj je to u ovoj zemlji pošlo za rukom.

mis portugala

Printscreen/Instagram

Marina je 28-godišnja stjuardesa i prva transrodna žena koja je pobedila na izboru za Mis Portugala, a takmičiće se s drugom transrodnom ženom za titulu Mis Univerzuma u Salvadoru.

Na ovaj način, izbor za Mis Univerzuma 2023, koji će se održati 18. novembra u San Salvadoru ući će u istoriju kao prvi izbor ovog tipa sa najmanje dve transrodne učesnice.

"Ponosna što sam prva transrodna žena koja se takmičila za titulu Mis UnIverzuma Portugala. Godinama nisam mogla da učestvujem, a danas sam ponosna što sam deo ove neverovatne grupe finalista", napisala je Marina na društvenim mrežama, danima pre pobede.

 

 

 

Marina je bila predstavnica grada Palmela, u Setubalu, odakle je poreklom. Aktuelna misica se istakla po zalaganju za zaštitu prava životinja, a kako prenosi portugalski magazin, pored osvojene krune, pobedila je i u kategoriji koja izdvaja najsigurnijeg kandidata.

Za Marinu, njeno učešće na takmičenju dokazuje da je "srećom, posebno u slučaju njene porodice, ljubav jača od neznanja".

Tokom leta, Riki Kol je takođe ušla u istoriju Holandije postavši prva trans žena koja je osvojila titulu Mis Holandije. Proglašavajući je pobednicom, žiri je naveo da 22-godišnja devojka "ima snažnu priču s jasnom misijom".

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading