Koristile su ga i drevne Maje: Čaj od kukuruzne svile, evo za šta je delotvoran, a ko ga ne sme piti

Slobodanka Ćorić Vesti 30.09.2023 10:00 0

U svežoj kukuruznoj svili ima masnog i eteričnog ulja, smole, gume te kalijuma, fosfora, mangana, kremične kiseline i još nekih, nedovoljno istraženih sastojaka

Koristile su ga i drevne Maje: Čaj od kukuruzne svile, evo za šta je delotvoran, a ko ga ne sme piti

Shutterstock

Kukuruzna svila u sebi sadrži mnogobrojna svojstva koja su i te kako zdrava za organizam, pa je bolje da je sačuvate i iskoristite. Od nje možete da napravite čaj koji su koristili i drevne Maje pre 5000. godine pre nove ere.

U lekovite svrhe od kukuruza se koristi njegova nitasta njuška zvana i kukuruzna svila (Stigmata Maydis), u našem narodu poznata i kao kukuruzni brkovi.

Da bi bila lekovita, pre oprašivanja, kukuruznu svilu valja odrezati i sušiti naglo, u senci ili vrlo oprezno, na veštačkoj toplini. Takođe je dobra kukuruzna svila u vreme dok su kukuruzi mlečni.

Zrela, suva i tamna kukuruzna svila posve je bezvredna i ne sadrži nikakva lekovita svojstva.

U svežoj kukuruznoj svili ima masnog i eteričnog ulja, smole, gume te kalijuma, fosfora, mangana, kremične kiseline i još nekih, nedovoljno istraženih sastojaka.

Dobro je znati da nije dobra svaka kukuruzna svila, jer s onom skinutom s kukuruza bogatog herbicidima i pesticidima unosi se u organizam i određena količina štetnih materija.

Momčilo Antonijević, travar

Kombinacija kukuruzne svile i zelenog čaja odlična je kod otoka nogu, celulita i za mršavljenje. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i kofeinom, koji je odličan za borbu protiv celulita i masnih naslaga, dok kukuruzna svila ima potpomažući efekat kod ovih stanja zato što olakšava da se izbaci višak tečnosti iz organizma.


Najbolja je kukuruzna svila s kukuruza biološki uzgajanog, daleko od javnih frekventnih saobracajnica, železničkih pruga i industrijskih pogona s izrazitom polucijom štetnim tvarima (sumpornim dioksidom, ugljenom prašinom i sl.).

Kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavIjenje.

Ukoliko svila nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće.

Koristi se, zatim, u lečenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca.

Dobri se uspesi postižu kod upale mokraćnog mehura, upale nakapnice, srčanih bolesti sa edemima te kod gihta i reumatizma. Koristi se za lečenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja.

 

Čaj od kukuruzne svile
 

Kukuruzna svila odlično je sredstvo za izlučivanje mokraće (diureticum) te delotvorno i neškodljivo sredstvo za mršavljenje.

Dobro je znati da dužim čuvanjem kukuruzna svila gubi delovanje za izlučivanje mokraće i postaje vrlo dobro sredstvo za čišćenje creva (purgativ).

Izbacuje pesak iz bubrega i mokraćnog mehura i ublažava kašalj. Preporučuje se i šećernim bolesnicima jer im snižava povišeni šećer u krvi.

Kretanjem, izbacivanjem iz ishrane  skroba, šećera i životinjske masti, te pijenjem čaja od kukuruzne svile – šećerni bolesnici, s dijabetesom lakšeg oblika, tu bolest mogu dovesti pod kontrolu.
Dužim uzimanjem smanjuje i visoki krvni pritisak.
 

Priprema čaja od kukuruzne svile
 

U šoljicu kipuće vode (2,5 decilitra) stavi se čajna kašičica dobro osušene kukuruzne svile i ostavi da odstoji nekoliko minuta. Zatim se tečnost ocedi i uzima svaka 2 do 3 sata po supena kašika nezaslađenog toplog ili mlakog čaja.


Ako je kukuruzna svila sveža, uzme se jedna suspena kasika kukuruznih brkova i kuva dve minute u tri decilitra vode. Ocedi se i pije nezaslađena (tri puta dnevno, između glavnih obroka).

U dobro opremljenim laboratorijima iz kukuruzne svile priprema se i tečni ekstrakt komu se pripisuje još bolja lekovitost.

 
Komentari (0)
Loading