Postoji li razlika između krema za sunčanje za lice i telo? Evo šta kažu dermatolozi

Vesti 07.06.2023 12:26 0

Svi smo do sada naučili koliko je važno koristiti SPF kreme za zaštitu od sunca tokom letnjih meseci, ali ako ste mislili da možete samo da nanesete kremu za telo na lice, koja je obično jeftinija i obilnija, ne čini se kao veoma dobra ideja..

Sunčanje

Shutterstock

„Iako je većina krema za sunčanje, bilo za lice ili telo, formulisana sa sličnim profilima sastojaka, postoji nekoliko različitih faktora“, rekla je za HuffPost dr Anđela Kejsi dermatolog iz Ohaja, a najvažniji je da je koža na licu tanja od kože lica. kože na telu, pa joj je potrebna veća zaštita.

„Kreme za sunčanje za lice su skuplje za pravljenje od krema za sunčanje za telo“, kaže Ginger King, kozmetički hemičar i predsednica Grace Kingdom Beauty. „Razlog je što krema za sunčanje za lice, na primer, ne sme da bude previše masna, niti da ostavlja previše belog traga na koži. Pored toga, dodaje, potrebno je uzeti u obzir i druge specifične potrebe lica, poput kreiranja formule koja ne peče oči, kao i preferencije kupaca.


„Često su kreme za sunčanje formulisane tako da se lako upijaju i mešaju, a da nisu previše masne“, objasnila je dr Elejn Kung, dermatolog iz Njujorka i osnivač Future Bright Dermatology. „Uobičajeno je da se u kremi sa SPF zaštitom nađe silicijum ili skrob od tapioke jer ovi sastojci upijaju ulje koje koža lica može imati, a ponekad kreme za sunčanje za lice sadrže i sastojke koji blagotvorno deluju na kožu i usporavaju starenje. ." Međutim, ako ste na plaži, upravo ste potrošili kremu za sunčanje za lice i imate samo kremu za telo pri ruci, možete li da je koristite na licu?

„Krema za sunčanje za telo je uvek bolja nego da uopšte nema kreme za sunčanje“, kaže King, pa ako je to sve što imate, slobodno je namažite na lice. Ipak, mnogo je bolje imati zasebnu kremu za lice ako možete; posebno ako imate osetljivu kožu ili kožu sklonu aknama. Jedan od razloga je taj što mnoge kreme za sunčanje mogu da sadrže sastojke poput kokosovih estara ili ši putera koji kremi za sunčanje tela daju glatku 'završnicu', ali neće nužno biti dobri za kožu lica. „Za ljude sa kožom sklonom aknama, najbolje je izbegavati kreme za sunčanje koje sadrže jojobino ulje, shea puter, kokosove estre, silikone ili voskove“, objasnio je King.


Šta treba da tražite u kremi za sunčanje za lice?

 Uz sve različite vrste dostupnih proizvoda, koje vrste krema za sunčanje preporučuju dermatolozi? „Ljudi često vole hemijske kreme za sunčanje jer se one lakše upijaju u kožu“, kaže Kung i dodaje da se mineralne kreme za sunčanje češće preporučuju osobama sa osetljivom kožom, koje lako dobijaju osip. Hemijska sredstva za zaštitu od sunca koriste aktivne sastojke kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat da apsorbuju sunčeve UV zrake i pretvaraju ih u toplotu. Mineralne kreme, pak, koriste aktivne sastojke kao što su cink oksid i titanijum dioksid, koji stvaraju fizičku barijeru na koži, zbog čega se nazivaju i „fizičkim kremama za sunčanje“. Pošto aktivni sastojci mineralnih krema za sunčanje imaju tendenciju da budu nežniji za kožu, dobro je koristiti mineralne kreme za lice umesto hemijskih, a bolje su i za one koji provode veliki deo dana ispred ekrana, posebno ako tonirani su. "Zatamnjene kreme za sunčanje sadrže oksid gvožđa, koji pored UV svetlosti štiti od plave svetlosti koju emituju ekrani elektronskih uređaja, kao što su telefoni, laptopovi i tableti, i pokazalo se da izazivaju oštećenje kože. I još jedan razlog zašto mnogi dermatolozi preporučuju mineralne kreme za sunčanje umesto hemijskih je da su u mineralnim kremama sastojci koji blokiraju UV zračenje stabilniji.

 
Komentari (0)
Loading