Od prve KONTRAKCIJE do BEBE: Ovo su faze PRIRODNOG porođaja i bilo bi dobro da ih znate

K.Ć Vesti 10.05.2022 22:40 0

Porođaj je poseban trenutak u životu svake majke. Dočekati svoju bebu na svet i prvi put je zagrliti u naručju su lepi trenuci koje buduće majke čekaju, zapravo od trenutka trudnoće

Od prve KONTRAKCIJE do BEBE: Ovo su faze PRIRODNOG porođaja i bilo bi dobro da ih znate

Shutterstock

Ove neobične emocije, međutim, prate i stres i strah od toga kako će se porođaj odvijati. Šta je prirodni porođaj i koje su njegove faze? 

Posle devet meseci nošenja bebe ispod srca, vreme je da roditelji prvi put upoznaju svoju bebu. Anksioznost i strah od prekida su prirodna osećanja koja prate skoro svaku ženu, bez obzira da li se prvi put porađa ili je već rodila nekolicinu dece. Međutim, da bi se smanjio stres, vredi saznati kakav je redosled. Ovo znanje će vam pomoći da smanjite strah i pružiće vam mnogo zanimljivih i pouzdanih informacija.

Kako izgleda prirodni porođaj? 

Poznavanje faza porođaja omogućiće budućoj majci da smanji stres i pripremi se za ono što će se dogoditi. To je i prilika za svesnije učešće u tako važnom i emotivnom trenutku kao što je čudo rođenja. Kako izgleda porođaj?

I faza porođaja - otvaranje grlića materice

Neposredan znak da ste u porođaju su nepravilne kontrakcije. U početku slabe, dobijaju snagu i javljaju se češće. Beba tada počinje da se kreće niz porođajni kanal. Međutim, nemojte paničiti, jer će proći nekoliko sati od početka do rođenja deteta. Drugi znak je gubitak amnionske tečnosti. Ovo je vreme kada buduća majka treba da stigne u bolnicu što je pre moguće. Kontrakcije postaju sve bolnije i počinju da otežavaju izražavanje. Prva faza porođaja se završava kada se grlić materice proširi za 10 cm.

II faza porođaja 

Glava bebe pomera se niz porođajni kanal sa svakom sledećom kontrakcijom i pritiskom. Mnoge žene su zabrinute zbog stvaranja glasnih zvukova i vrištanja - ali ovo je dobar način da se smanji bol. Druga faza porođaja završava se dobrodošlicom bebe na svet.

III. faza porođaja - doček bebe i porođaj posteljice

Nakon što se beba rodi, vreme je za porođaj, odnosno posteljicu, post-placentalne membrane i pupčanu vrpcu. Međutim, to se ne može uporediti sa stvarnim porođajem - neke žene, u euforiji nakon što pozdrave bebu, ne osećaju izbacivanje posteljice.

IV faza porođaja - briga o ženi, pregled bebe i prvi trenuci majke i deteta

Završna faza porođaja uključuje 2-časovni period posebne medicinske nege. Zatim se međunožje šije. Specijalisti posebno kontrolišu visinu fundusa materice i stepen njegove kontrakcije. Ovo su ujedno i prvi pokušaji dojenja i stimulisanja laktacije.

Šta je indukcija porođaja?

Sada znate kako izgleda prirodno rođenje. Ako porođaj ne počne, uprkos jasno isteklom roku koji je ukazao ginekolog, lekari počinju da razmišljaju o indukciji porođaja. Indikacije za preduzimanje takvih koraka su:

  • direktna opasnost po zdravlje i život deteta, na primer smanjenje količine amnionske tečnosti,
  • nema simptoma početka porođaja nakon 42 nedelje trudnoće (tzv. prenesena trudnoća),
  • zelena boja amnionske tečnosti, vidljiva na pregledu amnioskopa,
  • bolesti ili loši rezultati testova majke - na primer, kao rezultat dijabetesa, dete može biti izloženo mnogim nepovoljnim faktorima. Tada lekar može da odluči da prekine trudnoću ranije. Jedno od mogućih rešenja je da se fetusu daju lekovi za razvoj pluća, ali se specijalista trudi da sačeka najmanje 37. nedelju trudnoće da izazove porođaj.

Najčešći način da se izazove porođaj (indukcija) je davanje ženi hormona koji izaziva kontrakciju materice. Ovaj hormon je sintetički oksitocin. Vredi naglasiti da izazivanje porođaja ovom metodom nosi određene rizike.

Druga metoda je punkcija fetalne bešike, stručno poznata kao amniotomija. Preduslov za to je preneta trudnoća i proširenje grlića materice od 3 cm. Porođaj tada mora da traje do 12 sati, nakon čega postoji veliki rizik od razvoja infekcije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading