Može se brati od početka jeseni do kraja proleća. Zato je raziluk važna namirnica posebno zimi, kada je izbor povrća siromašan.
Nutritivna vrednost:
Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više belančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, te dobar izvor gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B6. Kuvanjem se smanjuju vitamini i minerali.
Ali ipak kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvožđa, folne kiseline i vitamina B6.
Lekovitost:
Za razliku od crvenog ili belog luka, praziluk se upotrebljava celi i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima. Sadrži veliku količinu mineralnih sastojaka i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom koja deluju blagotvorno.
Kod upotrebe praziluka preporučuje se da se koristi celi praziluk i belu stabljiku i zeleno lišće.
Naime, lišće, koje se često izbegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego beli deo.
Zdravstvene prednosti:
- Kod povećane štitaste žlezde preporučaju se topli oblozi od kuvanog praziluka.
- Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno deluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Praziiluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit te podstiče rad probavnog trakta i creva.
- Praziluk podstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.
BONUS VIDEO