Često se budite u goloj vodi? Doktor otkrio da li vam je ZDRAVLJE ugroženo

Vesti 24.04.2023 18:00 0

Naš organizam se stalno menja, a tokom godina to može da se odrazi i na san

Često se budite u goloj vodi? Doktor otkrio da li vam je ZDRAVLJE ugroženo

Shutterstock

Ako se skoro svako veče budite u goloj vodi, morate da znate i koji je razlog tome. Naravno, podrazumeva se da ste prvo eliminisali klasične uzroke, stres ili previsoku temeperaturu u spavaćoj sobi.

- Samo znojenje potpuno je normalno, to je način da vaše telo reguliše temperaturu, ali postoji niz razloga zbog kojih to često može da vam se dogodi. Oko 40 odsto muškaraca i duplo više žena oko 50 godina najčešće se suočavaju sa ovim problemom - kaže doktor Donald Ford sa klinike Klivlend.

Žene i menopauza

Godine koje prethode menopauzi, poznate kao perimenopauza, vreme su u kojem se najčešće pojavljuju valunzi. Skoro 80 odsto žena ih doživljava dok prolazi kroz ovu fazu života.

– Hormoni estrogen i progesteron u vašem telu ne luče se podjednako. To utiče na brojne promene, a pored ostalog i na pojavu toplotnih talasa, i to više puta u toku dana, ali i noću – kaže dr Ford i dodaje:

– Ako su vam valunzi blagi, neka vam u spavaćoj sobi bude niža temperatura, koristite pamučnu posteljinu i laganije pidžame. Izbegavajte kofein i alkohol, posebno uveče, jer oni mogu da prouzrokuju skokove telesne temperature i podstaknu znojenje.

Efekti lekova

Poznato je da su određeni lekovi povezani sa noćnim znojenjem.

– Oni menjaju neurotransmitere u mozgu, zbog čega se prekomerno proizvodi hormon serotonin, koji zauzvrat povećava telesnu temperaturu – objašnjava Ford.

Najčešće je problem ako pijete antidepresive, ali i lekove za pritisak i dijabetes, pa čak i oni za varenje mogu da vas “preznoje” dok spavate.

Hormoni i žlezde

Problemi sa štitnom žlezdom i dijabetes mogu da budu uzročnici noćnog znojenja.

Ako osim toga imate i druge simptome hipertireoze, kao što su lupanje srca, promene raspoloženja, hiperaktivnost i gubitak težine, ili dijabetes tipa 2, poput povećane žeđi, gladi ili mokrenja, obavezno potražite pomoć lekara.

Apneja

Noćno znojenje javlja se otprilike tri puta češće kod ljudi s nelečenom apnejom – stanje u kom vam tkivo grla blokira disajne puteve, zbog čega više puta tokom noći prestajete da dišete.

– To je zato što svaka epizoda apneje prouzrokuje oslobađanje hormona stresa kortizola, koji aktivira vaš nervni sistem – kaže Ford.

Pripazite na druge simptome apneje u snu, uključujući hrkanje, jutarnju glavobolju i osećaj premorenosti tokom dana. Ako ih imate, obratite se stručnjaku kako bi vam pomogao da rešite svoj problem.

Kada je vreme da potražite stručnu pomoć?

– Ako ste se jednom ili dvaput preznojili tokom noći, nema potrebe da vas to zabrinjava, pogotovo ako vaš problem nestane pošto otvorite prozor ili stavite hladne obloge na telo. Ali ako se noćna znojenja javljaju češće od toga ili ako imate druge simptome poput umora, visoke temperature, gubitka kilograma ili bolova u telu, trebalo bi da posetite doktora – savetuje Ford.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading