Spavanje u OVOM položaju čisti celokupan organizam: Studije su pokazale da i naš mozak onda radi duplo više!

Vesti 02.01.2023 22:30 0

Tvrde da ovaj položaj pomaže i u prevenciji bolesti

Žena

unsplash

Studije su pokazale da određen položaj tokom spavanja pospešuje lakše i brže izbacivanje štetnih supstanci iz mozga čime se štiti njegovo zdravlje.

Bilo da spavate na leđima, na boku ili na stomaku, mogli biste da se iznenadite saznanjem da vaš položaj spavanja zapravo može da utiče na zdravlje vašeg mozga. Prema naučnici koja se bavi izučavanjem neurološkog sistema, Tari Svart, postoji jedan način spavanja koji je bolji za vašu glavu od drugih, piše "Mind Body Green".

Svartova tvrdi da je za higijenu spavanja ključno redovno spavanje i buđenje, čemu treba dodati magnezijsku kupku nekoliko puta nedeljno i malo aromaterapije. Takođe, ona zagovara jednostavan trik spavanja za zdravlje mozga, a to je - spavanje na boku.

- Spavanje na boku efikasnije je za limfatično čišćenje tokom noći (kada mozak ispira otpadne supstance prim. aut), a istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podstiče proces tog čišćenja - otkrila je naučnica.

Žena

pixabay

 

 

Jedna studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Brain Sciences pokazala je da je za mozak najefikasniji desni bočni položaj jer je upravo on povezan s većim "ispiranjem" moždanog otpada u poređenju s ležanjem na leđima ili na stomaku.

Studija zaključuje da bi spavanje u tom položaju moglo da podrži zdravlje mozga kako starimo, ali i da služi kao preventivna mera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmera.

- Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najefikasnije očistili mozak od metaboličkih otpadnih supstanci koje su se nakupile dok smo budni - objasnila je autorka studije, dr Mejken Nedergard.

Spavanje na boku takođe pomaže u sprečavanju hrkanja u poređenju sa ležanjem na leđima, a može biti i udobnije za leđa i ramena.

 

Komentari (0)
Loading