Nizak PRITISAK može da bude koban: Ako osetite ova TRI simptoma, odmah zovite HITNU

K.Ć. Vesti 09.10.2022 18:00 0

Nnormalan krvni pritisak iznosi 120 sa 80, ali kardiolozi se slažu da su neka odstupanja dozvoljena

Nizak PRITISAK može da bude koban: Ako osetite ova TRI simptoma, odmah zovite HITNU

Shutterstock

Pa tako se smatra i da je najniža vrednost koja (u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja osoeb) ne smatra se opasnom je 90 sa 60, a gornja 140 sa 90.

Poznato je i da je naglo povećanje krvnog pritiska izuzetno opasno i može da izazove srčani ili moždani udar. Ali i nagli pad pritiska takođe nosi ozbiljne rizike. Tada dolazi do poremećaja u snabdevanju unutrašnjih organa krvlju, što može imati fatalne posledice.

"Pritisak ispod 90/60 je opasan jer je u takvoj situaciji poremećeno snabdevanje krvlju nekih organa i tkiva. Naglim padom pritiska ispod normale dolazi do neuhranjenosti organizma. Pre svega strada mozak, usled čega osoba može da izgubi svest. Tada dolazi do poremećaja u  radu srca, bubrega i jetre", kažu kardiolozi. 

Kada se jave slabost, vrtoglavica, poremećaj koordinacije pokreta, neophodno je da se izmeri pritisak. Ako merač pokazuje vrednosti ispod 85/60, obavezno pozovite hitnu pomoć, kažu lekari. Postoje izetno opasne bolesti koje brzo napreduju, a koje se manifestuju niskim pritiskom. 

"Kada je pritisak ispod 85/60, sve što se dešava u telu napreduje veoma brzo. Ako na vreme ne pozovete hitnu pomoć, postoji mogućnost da ovo stanje ima fatalne posledice i završi se smrću", ističu kardiolozi i napominju da ipak sve zavisi od prvobitnog uzroka koji je izazvao pad pritiska.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading