SLATKO posle VEČERE?! Nutricionistikinja objašnjava zašto DETETU ne bi smeli ovako da UDOVOLJAVAMO!

Vesti 12.10.2021 15:18 0

Nutricionistkinja Aleks Turnbul redovno objavljuje video klipove na svom Instagram nalogu u kojima pokušava da edukuje roditelje o važnosti zdrave ishrane kada su pitanju najmlađi članovi porodice

SLATKO posle VEČERE?! Nutricionistikinja objašnjava zašto DETETU ne bi smeli ovako da UDOVOLJAVAMO!

unsplash.com

Nedavno je jednim svojim videom pokušala da ohrabri roditelje da deci pored glavnog obroka uvek daju i desert.

Naime, iako često čujemo da većina roditelja deci kaže da "slatkiš" mogu da dobiju tek kada pojedu glavno jelo, Turnbul kaže da desert poslužen uz obrok pomaže deci da bolje usvoje zdrave navike koje će poštovati i u odrasloj dobi.

 

- Znate li šta se dešava kada počnete da poslužujete deserte uz obroke - pita ona Aleks i dodala da čak i kolačići koji stoji na tanjiru za večeru može da bude super stvar.

- Cilj je da naučite decu kako da postupaju sa različitim namirnicama, posebno kada mi odrasli nismo u blizini - objasnila je Turnbul, koja takođe koristi ovaj pristup sa svojom decom, pa je snimila tanjir svoje ćerke sa mešavinom slane i slatke hrane.

Baka Stojana u narodu poznatija kao novovaroški "Flojd": Već 40 godina diže prašinu svojim FIĆOM, ljutom mašinom

Počela je, kaže, sa šargarepom, što znači da se posle nekoliko ovakvih obroka više ne fokusira na desert. Potrebno je neko vreme, dodaje, u zavisnosti od deteta, ali se na kraju isplati.

- Dete bi trebalo da odraste, a da ne razmišlja uvek o nagradi na kraju obroka, jer se zbog ove "nagrade" neka deca prejedaju i žure da što pre očiste tanjir i dobiju poslasticu - objasnila je ona.

Nutricionistkinja ističe da ako imaju slatkiš odmah na raspolaganju, deca polako jedu i biraju šta će jesti po redu, pa počinju da slušaju i razumeju svoje telo i da primećuju kada su siti.

Potresna ispovest jedne bake: Tek kada ostarite shvatite koliko vam je potrebno dete, tužno je kada starite sami

- Da, možda će prvo pojesti kolačić, možda neće ništa pojesti ili će tražiti repete, svaka situacija je normalna, jer deca uživaju u nekoj hrani više, u nekoj manje, ali to ne znači da ih treba nagraditi slatkišima - zaključio je Turnbul, a mnogi roditelji su se složili sa njenim pristupom, a mnogi roditelji su u komentarima podelili svoja, uglavnom pozitivna iskustva sa posluživanjem deserta uz obrok.
 

Komentari (0)
Loading