Naizgled BEZAZLEN simptom ukazuje da vam je SRCE slabije nego što MISLITE: Ako vam se OVO često dešava, vreme je da posetite LEKARA

Vesti 14.05.2023 08:30 0

Bolest srca je vodeći uzrok smrti i kod muškaraca i kod žena, ali da li ste znali da se mnogi od ovih slučajeva mogu sprečiti? Zbog toga je veoma važno prepoznati znakove da vaše srce ne radi kako treba.

Naizgled BEZAZLEN simptom ukazuje da vam je SRCE slabije nego što MISLITE: Ako vam se OVO često dešava, vreme je da posetite LEKARA

Shutterstock

Prema Klivlend klinici, devedeset odsto od skoro 18 miliona srčanih bolesti širom sveta moglo bi se sprečiti ako bi ljudi jeli zdravije, redovno vežbali i prestali da puše. „Čak i ako član porodice ima istoriju srčanih bolesti, još uvek možemo da sprečimo i lečimo srčane bolesti zahvaljujući neverovatnom napretku medicine“, kaže Lesli Čo, šef kardiologije.

Kako da znaš koliko ti je srce jako?

Ljudsko srce čini u proseku 2,5 milijardi otkucaja. Radi dan i noć, neumorno pumpa krv po celom telu. Ali kako da znaš koliko bi tvoje srce trebalo da biude jako? Iako mnogi faktori doprinose kardiovaskularnom zdravlju, nekoliko ključnih indikatora može vam dati opštu predstavu o tome koliko je vaše srce zdravo.

Prvi je puls. Zdrava srčana frekvencija u mirovanju treba da bude između 60 i 100 otkucaja u minuti. Takođe možete pratiti krvni pritisak. Normalan krvni pritisak je ispod 120/80 mmHg. Na kraju, obratite pažnju na nivo energije. Ako imate kratak dah, to može biti znak da vaše srce ne radi kako bi trebalo. Ovo su znaci na koje treba obratiti pažnju.

Kratak dah 

"Kratkoća daha ili dispneja je čest simptom srčane insuficijencije", kaže dr. Tommi Mitchell. "Srce ne može da pumpa dovoljno krvi da zadovolji potrebe tela za kiseonikom. Ovo može da izazove nakupljanje tečnosti u plućima, što otežava disanje. U nekim slučajevima, teška srčana insuficijencija može dovesti do respiratorne insuficijencije, stanja opasnog po život. Zahteva hitnu medicinsku pomoć. Iako otežano disanje može biti uzrokovano drugim stanjima, kao što su astma ili anksioznost, važno je da se obratite lekaru ako osetite ovaj simptom, jer bi to mogao da bude znak ozbiljnog problema", dodaje on. Kada legnete, gravitacija dovodi do nakupljanja krvi u donjem delu tela. Zbog toga možete da osetite vrtoglavicu kada ustanete nakon što ste legli. Ista stvar se može desiti i sa vašim disanjem. Kada legnete, vazduh u vašim plućima se taloži na dnu pluća. Zbog toga mu je teže doći do njihovog vrha. Kao rezultat toga, možete početi da osećate kratak dah. Iako ovo obično nije razlog za zabrinutost, može da ukaže na ozbiljniji problem.


Oticanje udova

Oticanje ruku i stopala je znak da nešto nije u redu sa vašim srcem jer je to simptom kongestivne srčane insuficijencije. Kada srce ne može efikasno da pumpa krv, telesna tečnost se vraća u vene i izaziva njihovo oticanje. Vene na rukama i nogama su posebno osetljive na ovo jer su relativno blizu površine kože. Pored toga, gravitacija vuče tečnost nadole, izazivajući još više otoka u donjim ekstremitetima. Ako primetite da su vam ruke ili stopala otekle, potrebno je da se obratite lekaru kako bi on utvrdio uzrok i predložio lečenje. Ako se ne leči, kongestivna srčana insuficijencija može biti fatalna. Zbog toga ne treba zanemariti oticanje ruku i stopala.

Aritmija

Nepravilan rad srca, takođe poznat kao aritmija, je stanje u kojem srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilnim ritmom. Dok se određena količina aritmije smatra normalnom, nepravilan rad srca može signalizirati da nešto nije u redu. Aritmije mogu biti uzrokovane raznim faktorima, uključujući bolesti srca, stres, pušenje, zloupotrebu droga i neravnotežu elektrolita. Povremeno, aritmije mogu dovesti do ozbiljnijih problema kao što su moždani udar ili srčana insuficijencija.

Problemi sa koncentracijom

"Verovali ili ne, jedan od najčešćih simptoma srčanih bolesti je teškoća u koncentraciji", kaže dr. Mitchell. Kada srce ne pumpa dovoljno krvi, telo ne dobija kiseonik koji mu je potreban za pravilno funkcionisanje. To može da dovede do umora, moždane magled i poteškoća. Ukoliko primetite da imate poteškoća sa koncentracijom češće nego inače, neophodno je da se obratite lekaru. Iako teškoće u koncentraciji mogu biti znak mnogih zdravstvenih problema, to je često rani znak srčanih bolesti. Ako ih otkrijete na vreme, bolesti srca biće mnogo lakše izlečiti.

Komentari (0)
Loading