Postoji nešto u mirisu tek izvađene gibanice iz rerne što nas vraća u detinjstvo. Hrskava korica, sočna unutrašnjost, zlatna boja i ono neuhvatljivo "nešto" što nijedan moderni recept ne može da rekonstruiše u potpunosti. Upravo to "nešto" je tajni sastojak baka koje su gibanicu pravile s dušom.
Dok su recepti prolazili s kolena na koleno, svaka baka imala je svoj trik. Neke su dodavale malo kiselog mleka da korice budu vazdušaste, druge su umesto ulja koristile domaću mast radi punijeg ukusa. Ali ono što se retko otkrije jeste pravi tajni sastojak: malo kajmaka, skrivenog između slojeva.
Taj komadić domaćeg, slanog kajmaka, neće dominirati, neće promeniti ukus, ali će dati onaj masni, pun ukus koji "veže" gibanicu i pretvara je iz obroka u uspomenu. Tajni sloj kajmaka topi se iznutra i spaja jaja, sir, korice i sve ono što baka stavi, a ne napiše.
Zato sledeći put kad budete pravili gibanicu, setite se baka koje su znale da ljubav i poneki komadić kajmaka mogu da naprave razliku između obične pite i remek-dela iz detinjstva.
Možda vas zanima…
