Prirodno blago za orhideje: Evo od čega kreće ciklus novih bujnih cvetova, ne suše se uopšte, a niču kao iz vode!

Vesti 07.06.2025 13:18 0

Glavni sastojak domaćeg đubriva je kuvana crna kafa, tačnije njen ostatak

orhideje

Shutterstock

Orhideje su poznate po svojim elegantnim i živopisnim cvetovima, no mnogi zaljubljenici u biljke u zatvorenim prostorima nailaze na isti izazov – cvetanje se događa tek jednom godišnje, ako uopšte. Čak i uz optimalne uslove poput pravilnog zalivanja i osvetljenja, neke orhideje jednostavno odbijaju ponovo da procvetaju piše Express.co. 

Srećom, stručnjakinja za sobne biljke Lijen Semjulson iz Prestige Botanicals otkriva jednostavno, prirodno i iznenađujuće učinkovito rešenje – korišćenje kuhinjskog otpada koji mnogi svakodnevno bacaju, nesvesni njegove vrednosti. "Orhidejama je potreban period mirovanja, no uz par trikova iz kuhinje možete im pomoći da ponovo procvetaju," objašnjava Lijen.

Glavni sastojak njenog domaćeg đubriva je kuvana crna kafa, tačnije njen ostatak. Kafa je bogata prirodnim dioksidom, koji podstiče jači rast lišća i zdraviji korenov sastav – što orhideji daje temelje za češće i bujnije cvetanje.

talog od crne kafe

Shutterstock

 

 

"Mešavinu koristite jednom mesečno umesto jednog redovnog zalivanja, a višak spremite u zatvorenu posudu na hladno mesto," savetuje Semjulson, "Na taj način biljka dobija stabilan podsticaj rasta i cvetove."

Kako pripremiti domaće đubrivo? Vrlo jednostavno! Pomešajte 1 deo kuvane crne kafe, 4 dela vode i 1 kašiku jabukovog sirćeta. Važno je ne preterivati, jer umerenost je ključ.

"Kafa je blago kisela, što orhidejama može koristiti, ali u velikim količinama može oštetiti biljku. Pazite na znakove prekomernog đubrenja– bele tragove na kori, crnjenje korena ili vrhove listova koji odumiru," upozorava stručnjakinja.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading