Bolest od koje godišnje oboli 1.500 SRBA odnosi najviše života: Skoro uvek se otkriva PREKASNO, a ovo su neobični simptomi

K.Ć. Vesti 09.08.2022 20:55 0

Rak pankreasa se jako kasno otkriva, samo zato što simptomi nisu uobičajeni

Bolest od koje godišnje oboli 1.500 SRBA odnosi najviše života: Skoro uvek se otkriva PREKASNO, a ovo su neobični simptomi

Printscreen

U Srbiji od raka pankreasa godišnje oboli 1.500 Srba, a u svetu pola miliona ljudi. Stručnjaci upozoravaju da će ovo oboljenje do 2030. godine biti maligna bolest koja odnosi najviše života.

Problem je, kaže na RTS-u dr Dejan Radenković, u tome što se kasno otkriva. Većina ljudi ignoriše simptome, među kojima se može naći i običan bol u leđima.

"Kada se desi ta bolest, onda to odjekne, jer je rak koji progresivno deluje. Kada se javi kod mladih ljudi, onda je veoma agresivan oblik bolesti i zato što se otkriva jako kasno", rekao je za RTS prof. dr Dejan Radenković sa Prve hirurške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Simptomi su nespecifični, kao što su bolovi u abdomenu i leđima, pa neretko pacijenti dođu kod lekara kasno.

"Kovid je doneo ogromne probleme zdravstvu, ali su pacijenti koji imaju maligne bolesti tretirani kao najprioritetniji", dodao je dr Radenković.

Zahvaljujući većem broju seknera i magentnih rezonanci, rak pankreasa se češće otkriva. Kada je reč o prevenciji, važno je da, kada jedan član porodice ima rak pankreasa, svi članovi porodice treba da se redovno kontrolišu - jednom godišnje, napominje profesor.

"Kada postoje simptomi tipa gorušice, kiseline, nadimanja, pa se kod gastroenterologa uradi gastroskopija, a nema ništa na želucu, pa je rađen ultra-zvuk, a nije problem žučne kese, onda se ide dalje na skener...", ispričao je profesor Radenković.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading